Cine a mai fost arestat odată cu Niculae Bădălău… Procurorii DNA dezvăluie de ce se temeau primarii din județul Giurgiu de vicepreședintele Curții de Conturi

0
775

Vicepreședintele Curții de Conturi, a fost dus luni dimineață, 28 noiembrie, încătușat la Curtea de Apel București, fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Cealaltă persoană, Elena Matache, care se pare că este o contabilă a uneia din firmele familiei vicepreședintelui Bădălău, a fost reţinută în acest dosar, fiind plasată în arest la domiciliu.

Fostul ministru al economiei, ex-președinte al PSD Giurgiu  și actualul vicepreședinte al Curții de Conturi este acuzat că i-ar fi dat mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

”În baza art. 226 C. proc. pen. admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA, în dosarul de urmărire penală nr. 256/P/2022. 1. În baza art. 202 C. proc. pen. rap. la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului Bădălău Niculae, (date), pentru o perioadă de 30 de zile”, se arată în minuta instanţei.

Decizia a fost luată după o ședință care a durat trei ore și nu este definitivă. Bădălău poate face contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Primarul căruia acesta i-ar fi promis 170.000 de euro este Dan Păsat, edilul localității Bucșani din județul Giurgiu, cel ce l-a denunțat pe Niculae Bădălău.

Potrivit procurorilor anticorupție, Bădălău i-a pretins primarului Păsat să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă de-a sa, promițându-i în schimb că va discuta cu o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții pentru a-i finanța două proiecte.

Niculae Bădălău a fost prins pe baza interceptărilor făcute în urma denunțului primarului.

De ce erau timorați primarii din județul Giurgiu de Niculae Bădălău

Procurorii DNA susțin că Niculae Bădălău „și-a dezvoltat un adevărat mod de operare” din obținerea unor astfel de contracte de la edilii din Giurgiu și Teleorman, „prevalându-se de funcțiile anterioare și, mai ales, de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României”.

Fostul senator PSD „profita și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi”,  menționează procurorii anticorupție.

Conform referatului de arestare, Niculae Bădălău a fost interceptat de anchetatori în timp ce discuta cu unul dintre primari și-i promitea un procent de 7% din valoarea contractelor încheiate de primărie cu una din firmele protejate. În același dosar este inculpată și o angajată a uneia dintre firme. Ea a fost înregistrată vinerea trecută în timp ce-i dădea primarului mită din partea lui Bădălău.

După cum notam la începutul materialului, în același dosar este inculpată și o angajată a uneia dintre firmele familiei Bădălău. Ea a fost înregistrată vinerea trecută în timp ce-i dădea primarului mită din partea lui Bădălău. „La data de 25.11.2022 a avut loc o nouă întâlnire între primar și inculpată, ocazie cu care aceasta i-a remis suma de 35.000 de lei.  Din conținutul acestei discuții înregistrate de organele de urmărire penală în mediu ambiental rezultă nu numai cuantumul sumei remise, respectiv 35.000 de lei, ci și faptul că aceasta este remisă din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis”, se arată în referatul de arestare.

Niculae Bădălău este acuzat de DNA de dare de mită, în formă continuată, și de trafic de influență, iar reprezentanta firmei, de complicitate la dare de mită.

(Surse: Libertatea)