Cifre tulburătoare! Câți copii mai pot fi adoptați la Giurgiu?

1
817

1-botosani-in-topul-judetelor-cu-cele-mai-putine-adoptiiAbandonați de părinți și de rude, unii pentru totdeauna, alții pentru perioade scurte de timp, cei aproape două sute de copii aflați în casele de tip familial, în apartamentele sociale și în centrul de primire în regim de urgență așteaptă o vorbă bună din partea cuiva.

 Din cei 195 de copii, doar 34 ar putea avea șansa să mai spună cuiva „mama” sau „tata”, fiind declarați adoptabili. Șapte dintre aceștia au vârsta sub cinci ani, 16 sunt cu vârste între 10 și 12 ani și 11 au 13 – 14 ani.

Pentru fiecare dintre cei 195 de copii , statul plătește, lunar 3.950 de lei, acesta fiind costul mediu lunar.

Chiar dacă nu au fost atât de norocoși încât părinții naturali să le stea aproape și să le vegheze creșterea, 189 de copii sunt în plasament familial (la rude), în timp ce la familiile de „împrumut” (asistenți maternali profesioniști) se află 154 de copii. Mai norocoși să aibă o familie adevărată sunt, se pare, copilașii din aceste două forme de protecție: opt dintre cei aflați în plasament familial și 107 de la asistenții maternali profesioniști ar putea fi adoptați.

Dar și „părinții de împrumut” sunt puțini. O statistică a DGASPC Giurgiu arată că, în conformitate cu organigrama pe care o au aprobată, sunt necesari 189 de asemenea asistenți maternali profesioniști (AMP), numai că, la acest moment, doar 133 de persoane îndeplinesc acest rol.

În cursul anului 2016 au fost organizate trei concursuri pentru ocuparea posturilor de AMP, fiind ocupate doar 11 posturi. DGASPC Giurgiu are in prezent angajați 133 de asistenți maternali profesioniști, deci sunt multe locuri vacante, pentru a căror ocupare vor fi organizate concursuri si în cursul acestui an.”, au precizat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, reprezentanții DGASPC Giurgiu.

Așadar, un calcul simplu arată că 149 de copii vor putea crește într-o familie normală, după ce întreg „hățișul” legislativ prin care trebuie să treacă în etapa adopției se va fi terminat. 

(Oana Călin)

1 COMENTARIU