Material din care veți afla care este ”rețeta bunăstării” primului edil al localității Oinacu

De curând un post amator de televiziune, oferea un interviu ”muia larga” (vezi traducerea în spaniolă) despre realizările primarului comunei Oinacu, Laurențiu Burtavel, realizat cu o și mai amatoare realizatoare… După două mandate deja petrecute la Primăria Oinacu, ce perspective ar mai avea Laurențiu Burtavel, primarul în funcție al comunei, dacă până acum nu a demonstrat nimic, deși a împlinit  64 de ani. Ce-ar putea realiza în următorii 4 ani, la vârsta de 68 de ani, aceasta-i întrebarea ce îi macină pe mulți dintre locuitorii localității, oameni care chiar sunt interesați de soarta comunei – după cum ne declarau zilele trecute într-o vizită incognito făcută de jurnaliștii noștri, în comună. 

Cetățenii comunei Oinacu nu credem că își mai permit să mai piardă alți 4 ani din viață, cu primarul Burtavel pentru ca acesta să își mai adauge la finalul mandatului alți 15 milioane de lei însemnând pensia specială , conform legii în vigoare. Căci de fapt aceasta este miza actualului primar , s-o spunem p-aia dreaptă, nicidecum dezvoltarea,  prosperitatea localității. El dorește banii pe care i-ar putea câștiga fără să facă nimic altceva decât să locuiască (a se citi ”huzurească”! – n.red.) în această funcție de primar, încă un mandat – ” ne declara Niculae Marincea, președintele Organizației comunale PNL Oinacu, cel care – așa cum scriam într-un material anterior – l-a introdus în politică și care îl cunoaște foarte bine pe Laurențiu Burtavel.

Dar hai să vedem de data aceasta, cum a reușit Laurențiu Burtavel, să devină proprietarul unui apartament de peste 60 mp. în municipiul Giurgiu și a două case în comuna Oinacu, ca simplu salariat la stat.

Vom vedea care sunt bunurile domnului primar ”Piramidă”, cum îi spun acum unii dintre concetățenii săi, după dezvăluirile făcute de către cotidianul nostru, și în ce mod au fost ele realizate.    

Dând permanent exemplu ”gândirea sa economică”, așa cum ne spunea consilierul Niculae Marincea, primarul Burtavel  ne-a schițat și o rețetă a bunăstării: în toată viața sa de până acum  omul nu a fumat, nu a băut, nu a pierdut  timpul fără rost, stând toată ziua cu fundul pe cămașă…

Mai mult de atât, din declarația sa de avere constatăm că mare parte din bunurile materiale ale primarului Laurențiu Burtavel par a fi fost dobândite în urma unor moșteniri de familie. Astfel, 7 ha de pământ și alți 1000 mp. alături de o clădire de 140 mp (casă) au fost primite ca moștenire în anul 2007. Singura investiție până la acel moment fiind un apartament de 65 mp. cumpărat  în Giurgiu, în anul 1997. 

În perioada anilor 2004-2006, Laurențiu Burtavel, spun oamenii locului,  s-a lansat, la rândul său, în aventura privatizării deschizând un magazin în sat, dar  pe care l-a băgat repede în faliment, după numai un an.

Sunt  voci care se întreabă de unde a avut primarul Burtavel ( a cărui soție este pensionată pe caz de boală), peste 90.000 de lei  pentru a cumpăra  terenul pe care și-a ridicat  a doua sa casă, de 140 mp, imobil construit în anii 2010-2012 , vilă construită,  nicidecum ”cumpărată”, cum figurează în declarația de avere) în doar doi ani? Aceleași voci clevetitoare spun că tot atunci a fost cumpărat și Passatul de 23.000 euro. Asta da performanță!

Câțiva consileri ne mai  declarau că primarul se  justifică spunând că această casă a ridicat-o împreună cu părinții, deși, spun aceștia, părinții acestuia erau deja morți, demult. (Dumnezeu să îi ierte!). Ba există bănuiala că și o grădiniță, particulară ce funcționează în comună ar fi fost ridicată tot din banii lui Laurențiu Burtavel. Unii se întreabă însă  care este motivul pentru care în declarația de avere nu este trecut terenul de sub casa construită în anii 2010, și de ce casa figurează ca fiind  ”cumpărată”.

Un fost casier la Agenția de Control și Încasare din Vama  Giurgiu, unde a lucrat vreo 12 ani, nu ar avea de unde să strângă atâția bani, pe statul de plată, chiar dacă ar fi mâncat  în tot acest timp doar iaurt cu pâine și răbdări prăjite – constata cu ironie, un locuitor al comunei.   

Declarația de avere a primarului Burtavel ne mai  arată niște câștiguri modeste (5.000 lei/an) obținute din activități agricole, motiv pentru care prosperitatea acestuia naște  mari  suspiciuni, nicidecum invidie, așa cum ar putea crede unii cârcotași. Ea nu se datorează după cum observăm unor abilități manageriale deosebite sau vreunei rețete a bunăstării, moștenită, întocmai ca celelalte bunuri ale sale, de familie.

În concluzie, înainte de a avea pretenția de a candida la un nou mandat de primar, Laurențiu Burtavel va trebui – conform principiilor transparenței funcționarilor publici în relația cu cetățenii – să explice consătenilor săi de unde a apărut, din neantul pastoral al ruralului, tot acest corn al abundenței din care se înfruptă pofticios, de ani buni.

(City Zen)