Certificatul verde COVID, va fi adoptat prin procedură de urgenţă. Când va intra în vigoare …

0
355

În ciuda protestelor din stradă ale cetățenilor,  în Capitală și în mai multe localități din țară, Coaliţia PNL – PNL – UDMR a decis miercuri că proiectul privind certificatul verde COVID-19 ar urma să fie adoptat până la finalul acestui an, prin procedură de urgenţă în Parlament.

Coaliția la Guvernare a decis ca până la finalul acestui an certificatul verde COVID să fie adoptat, au precizat surse politice, citate de Libertatea.

Astfel s-a convenit ca adoptarea în procedură de urgenţă a legii privind certificatul verde COVID să aibă loc în perioada cuprinsă între Crăciun şi Revelion, în Parlament.

Liderii coaliţiei, vor mai avea o nouă rundă de discuții cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a stabili forma finală prin care se va adopta acest certificat verde.

Există posibilitatea ca proiectul legislativ privind certificatul verde să fie votat în sesiunea parlamentară de urgență care va avea loc înainte de Revelion.

În acest sens există și o stare de tensiune, pentru ca acest document să fie emis. Astfel, dacă certificatul COVID nu se adoptă rapid, Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, ia în calcul demisia sa, după cum au declarat surse social-democrate pentru Libertatea,  și confirmată  de spotmedia.ro.

Potrivit proiectului de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă, angajaţii au la dispoziţie cinci opţiuni: vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca angajaţii nevaccinaţi să primească gratuit 15 vouchere pentru a se testa.

Mai trebuie precizat că Certificatul COVID-19 va fi cerut la locul de muncă dacă numărul infectărilor crește cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel național. Se va renunță la el în momentul în care numărul cazurilor scade timp de 3 săptămâni, iar rata de infectare este sub 1 la mie, la nivel naţional.

(Jurnal)