CNN numește UE “un model de succes”, după ce țările Uniunii au reușit să vaccineze peste 70% din populația adultă. Însă analiza se concentrează pe diferența uriașă dintre Irlanda, Malta, Portugalia sau Danemarca, care au peste 90%, și România, cu doar o treime, iar  Bulgaria, nici un sfert.

Problema nu este accesul la vaccin, căci toate țările membre au din belșug toate cele patru tipuri de vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, și Johnson&Johnson.

Cele două țări vecine din estul Uniunii Europene se confruntă cu vârful valului 4. România a înregistrat săptămâna trecută peste 45 de mii de cazuri noi și 800 de decese, aproape tot atâtea câte au fost în vârful valului al doilea, în aprilie.

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că ratele de spitalizare și de deces vor crește în țările care adoptă măsuri de relaxare, deși au niveluri mici de vaccinare, căci asta îi expune pe bolnavii cronici: “În acest scenariu, persoanele vulnerabile ar putea să facă forme severe de Covid, chiar dacă au făcut două doze de ser”.

CNN observă că demarcația între țările cu rate bune de imunizare și cele cu rezultate slabe se poate face pe granița numită odată Cortina de Fier, care despărțea Europa între statele democratice și cele cu regimuri dictatoriale și autoritare.

 Cert este că primele 15 state, în topul vaccinării, sunt țări din Occident, în timp ce ultimele zece sunt state din fostul bloc comunist, printre care România ocupă penultimul loc iar Bulgaria , ultimul!

 (Jurnal)