Lovitură dureroasă dată imaginii fotbalului mondial. mondial. Fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, o legendă a fotbalului mondial a fost arestat!

În urma anchetei care investighează condiţiile suspecte în care Qatarului i-a fost acordată organizarea Cupei Mondiale din 2022, Platini a fost reţinut pentru audieri de procurorii anticorupţie.

 Francezul este acuzat de luare de mită într-unul din cele mai mari scandaluri de corupţie din fotbalul mondial.

Audierea are loc în cadrul anchetei ordonate de Parchetul Financiar Naţional, care „vizează fapte prezumtive de corupţie activă şi pasivă comise de către persoane care nu îşi exercită o funcţie publică”, în cazul atribuirii turneului din 2022 al Cupei Mondiale Qatarului.

În 2016, PNF deschisese o anchetă preliminară pentru ”corupţie privată”, ”asociere în scop criminal”, ”trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă” în legătură cu atribuirea CM 2022. Platini, care a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul atribuirii din 2 decembrie 2010, fusese deja audiat ca martor în decembrie 2017.

PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului.

Michel Platini a fost preşedintele forului continental între 2007 şi 2015, când şi-a pierdut postul din cauza Comisiei de Etică a FIFA.  Platini a cucerit de trei ori consecutiv „Balonul de Aur” ca fotbalist, în 1983, 1984 şi 1985.

Michel Platini şi Sepp Blatter, excluşi din fotbal

Fostul star al naţionalei Franţei  era considerat favorit să-l înlocuiască pe Sepp Blatter la şefia FIFA, în 2016, după ce și Blatter a fost anchetat într-un alt scandal. Cei doi  vor fi excluşi din fotbal pentru patru ani.

Platini a fost acuzat că a primit 1,5 milioane de euro (1,35 milioane de lire sterline) din partea FIFA la ordinul lui Blatter, însă a negat toate acuzaţiile aduse.

Qatarul a primit organizarea Cupei Mondiale din 2022 în decembrie 2010, iar Mondialul de peste trei ani va fi primul din istorie organizat iarna, din cauza temperaturilor ridicate din perioada verii.