În ceea ce privește siguranța rutieră și a transporturilor, în cursul anului 2021, s-au desfășurat 2.292 de acțiuni și 81 de activități educativ-preventive care au vizat principalele cauze generatoare de risc rutier. conform raportului anual prezentat de către Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu. 

În perioada de referință, s-au produs 386 de accidentele rutiere, în creștere cu 42 față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele grave cresc cu 3, de la 41 la 44, iar cele ușoare cresc cu 39, de la 303 la 342. În urma accidentelor grave produse în anul 2021 au fost înregistrate 28 de persoane decedate (la fel ca in anul 2020), 29 de răniți grav şi 30 de răniți ușor, iar în urma accidentelor ușoare s-au înregistrat 413 răniți ușor.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. În urma activităților desfășurate de efectivele de poliție rutieră și ordine publică, au fost constatate, în perioada analizată, 796 de infracțiuni pe linie de circulație, fiind aplicate 32.719 de sancțiuni contravenționale.

Au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 3.407 permise de conducere și retrase 1.041 de certificate de înmatriculare. În domeniul siguranței școlare, în perioada analizată, s-au desfășurat activități în sistem integrat (poliţie, inspectorat școlar, jandarmi și poliţie locală) pentru asigurarea climatului de siguranță publică, în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.

Au fost organizate și desfășurate 124 de acțiuni și realizate 132 de activități informativ preventive, la care au participat 1.798 de elevi şi 297 de cadre didactice, dintre care 71 au vizat absenteismul școlar, 31 consumul de alcool, fumat, etc., 18 consumul de droguri, 33 regimul circulației rutiere şi 172 în alte domenii de interes. În baza planului de acțiune privind verificarea unităților de învățământ preuniversitar din județul Giurgiu au fost verificate 181 de unități de învățământ. Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au realizat 842 de activități informativ preventive în cadrul orelor de curs, organizate și desfășurate atât în sala de clasă, cât și în sistem online, activități ce au avut ca beneficiari 17.768 de elevi, fiind abordate tematici de natură juridică. Totodată, au fost desfășurate 390 de activități/acțiuni în domeniul rutier cu referire la siguranța în unitățile de învățământ.

De asemenea, au avut loc 15 întâlniri cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și 308 cu directorii unităților de învățământ.

(Jurnal)