Cei care nu merg la medicul de familie pentru serviciile de prevenție ar putea fi sancționați

0
453

De anul viitor pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii. Asta înseamnă că  cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați!

 Conform președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, de la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare au fost modificate. Interesul CNAS  a fost acela de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ‘plata per capita’.

În consecință începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 se dorește  implementarea , în special, a pachetelor de prevenţie, care vor deveni obligatorii.  Și ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie – declara președinta Casei Naționale.

Asta înseamnă că dacă n-ai mai trecut un an pe la medicul de familie poți primi o amendă acasă, că refuzi să îți îngrijești sănătatea.

Majoritatea persoanelor nu sunt prompte  lâsând deseori sănătatea pe ultimul plan, amanând întâlnirea cu medicul pâna la o îmbolnăvire gravă.  Sunt însdă și unele cazuri în care vizitele medicale sunt solicitate prea frecvent, deoarece există o teamă crescută de îmbolnăviri (n.red- ipohondrii).

Specialiștii recomandă,  indiferent de vârsta pe care o aveti, sa mergeti la medicul de familie cel putin o dată pe an pentru efectuarea analizelor de sânge uzuale și a unei examinari clinice.

CNAS încearcă în acest mod să responsabilizeze populaţia în legătură cu propria sănătate. Iată de ce,  odată  cu noul contract-cadru din 2023, ar putea să apară și sancțiunile .

 (Jurnal)