Ce zi importantă  pentru noi, este astăzi…

0
102

Este Ziua Constituţiei României, ce se sărbătoreşte în fiecare an, pe 8 decembrie. Constituţia României, prima de după Revoluţia din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin referendumul naţional de la 8 decembrie, acelaşi an, cu o majoritate de 77,3 la sută.

 Elaborarea, dezbaterea şi adoptarea noii Constituţii a României au durat un an şi jumătate. In martie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională decidea, prin Legea electorală, ca viitorul Parlament să funcţioneze, în principal, ca Adunare Constituantă.

Prima întrunire a Adunării Constituante a avut loc la 11 iunie 1990, când a fost desemnată Comisia Constituţională pentru elaborarea proiectului de Constituţie, care a fost adoptat prin vot nominal pe 21 noiembrie 1991.

Problema votului final a fost cea care a aprins spiritele încă din prima zi a dezbaterilor. Majoritatea dorea vot deschis, iar opoziţia vot secret.

Votul decisiv asupra noii Constituţii a fost dat la 21 noiembrie 1991, la București, deşi iniţial se propusese să aibă loc la Alba Iulia, prima Capitală a statului roman. 

(Jurnal)