Ultima ediție a revistei de istorie, literatură și educație artistică, VALAHIA , prilejuiește împătimiților de lectură câteva surprize.

Profesorul și muzeograful Emil Păunescu deschide sumarul revistei cu câteva ”Impresii din Brașov”, un material dedicat celei de-a XVIII-a ediție a sesiunii de comunicări științifice ”Țara Bârsei” , organizată de Casa Mureșenilor din orașul de la poalele Tâmpei, la care reprezentanții  Muzeului ”Teohari Antonescu” –din Giurgiu, au prezentat comunicarea ”Războaiele moderne la Dunărea de jos și consecințele lor. Studiu de caz: orașul Giurgiu (1828-1958)”. 

Un material intitulat ”150 de ani de la înființarea gimnaziului Ion Maiorescu” – amintește cititorilor  revistei VALAHIA, faptul că liceul giurgiuvean se află în an aniversar.

Poetesa cetății Giurgiului, Dunia Pălăngeanu  descrie o nouă acțiune desfășurată sub auspiciile Cenaclului ”Luceafărul”, având o temă generoasă: Eminescu – ”clipa de neuitare”  la Giurgiu, manifestare în care au fost angrenați oameni de cultură din orașul Ruse (Bulgaria) și Giurgiu, încă un prilej pentru cimentarea relațiilor dintre oamenii de cultură din cele două orașe vecine și prietene. Revista vă propune în același timp un ultim episod din Istoria fascinantă a banilor , dar și o scurtă istorie a împrejurărilor în care PCR – ul a ajuns singurul partid din România.  

Trebuie amintit și materialul extrem de interesant despre cum au fost vânduți sașii din România pe timpul lui Ceaușescu. Este incredibil ce lucruri obținea conducerea statului român în schimbul ”libertății” acestora…

Tot din acest număr veți afla ”De ce au cerut Bulgaria și Ungaria unirea cu România”  sau cine a fost dascălul inconfundabil, poreclit de elevii Colegiului Maiorescu,  Califu.

Veți afla totodată cine sunt cei 7 episcopi greco catolici beatificați de către prestigioasa Universitate Standford.

Nu lipsește din sumarul revistei nici prezentarea unui nou ziar  de către profesorul Mircea Alexa, o publicație apărută chiar în anul în care răscoala bătea la ușă: 1907!

Mai amintim din cuprinsul revistei serialul inedit al profesorului Victor Enache despre poreclele unor dascăli din comuna Gostinu, cât și continuarea serialului despre ierarhia bisericească , aforismele doctorului Cosmin Georgescu și rubrica în care sunt explicate originile și semnificația unor expresii…

Revista este ambalată artistic cu două lucrări ale reputatei pictorițe giurgiuvene, profesoara Elena Cioclu, ce apar pe coperțile 1 și 4.

O ediție care vă va lărgi orizontul cunoașterii și vă va deschide cu siguranță apetitul de lectură…

(KroniKar)