Prețul energiei electrice ar putea fi și cu 29% mai mare începând de anul viitor, pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru acest serviciu. De la 1 ianuarie, prețul energiei nu va mai fi reglementat de stat așa cum este în prezent, iar acest lucru va duce la creșterea tarifelor în regim de serviciu universal. Iată ce este de făcut pentru a evita această situație.

O factură la energie electrică în Giurgiu, pentru 100 kWh ar putea crește cu 14 lei de la 1 ianurie, în lipsa unui nou contract. Acesta poate fi încheiat cu furnizorul la care cetățenii sunt deja abonați sau aceștia pot opta pentru un alt furnizor. În lipsa acestei opțiuni, nu vor rămâne fără energie electrică, însă ea va intra într-un regim de serviciu universal, fără a mai fi reglementat de stat.

În cazul unuia dintre principalii furnizori de pe piață, prețurile vor crește diferit în funcție de regiunea în care activează.

În Banat de exemplu majorarea costurilor în regim de serviciu universal va fi de 26%.

În zona Dobrogei tarifele ar putea crește chiar cu 28% – de la 45 de bani pe kWh, la 58 de bani pe kWh și asta fără a lua în calcul TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză.

Cea mai mare creștere ar fi în zona Munteniei, unde este inclus și județul nostru. Aici curentul electric s-ar scumpi cu 29% în regim de serviciu universal.

Este important de știut că alegerea unui nou contract poate fi făcută până la 30 ianuarie pentru a evita aceste majorări. Factura aferentă lunii ianuarie se va calcula potrivit condițiilor pentru care ați optat.