Acasă Actualitate Ce român, declarat sfânt, este sărbătorit astăzi în calendarul ortodox  de credincioși…De...

Ce român, declarat sfânt, este sărbătorit astăzi în calendarul ortodox  de credincioși…De ce  trebuie ținut cont de această sărbătoare

0
103

Astăzi, 5 august, Biserica Ortodoxa Română sărbătorește un sfânt important.

Este Ziua Sfântului Ioan Iacob Hozevitul ce  pentru faptele sale din timpul vieții  a fost  consacrat drept sfânt.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este de origine română și s-a născut în data de 23 iulie 1913, în Botoșani. La botez, sfântul a primit numele de Ilie. Din nefericire pentru el, viața sa nu a fost deloc ușoară. La o vârstă fragedă a rămas orfan de ambii părinți și cea care s-a ocupat de creșterea lui a fost bunica.

 În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său Ioanichie, a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Puştiul Hozevei. În vara următoare se retarage într-o peşteră, numită Chilia Sfântă Ana, care ţinea de Mănăstirea „Sf. Gheorghe Hozevitul“.

Aici şi-a petrecut ultimii ani, ducând o viaţă foarte aspră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veşnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peştera care-l găzduise în ultimii ani de viaţă.

Iată mai jos o rugăciune a sa care ar aduce minuni în viața celui ce o rostește:

”Cel ce ai fost mult nevoitor, ajută pe cei ce se nevoiesc în dreapta credință să împlinească în viața lor poruncile lui Hristos.

Cel ce ai fost fierbinte rugător către Dumnezeu, întărește rugăciunile și sporește râvna și evlavia noastră.

Cel ce ai dorit a viețui în Țara Sfântă, ajută-ne ca, prin fapte bune, să sfințim locul în care trăim.

Chemând pururea pe Duhul Sfânt să sălășluiască întru noi; cel ce ai coborât prin rugăciunile tale cerul în peșteră.Roagă-L pe Hristos să încălzească și să lumineze cu iubirea Sa peștera inimilor noastre; cel ce încă din lumea aceasta ai simțit bucuria și pacea vieții veșnice, roagă-L pe Tatăl Ceresc să ne dăruiască bucuria și pacea Împărăției Sale.Sfinte Părinte Ioane, păzește pe bătrâni în dreapta credință, pe tineri în viața curată și pe copii în iubire de Dumnezeu și de părinți. Ocrotește cu rugăciunile tale pe săraci și pe bolnavi, pe văduve și pe orfani, pe călători și pe cei robiți.

Ferește țara noastră de primejdii și necazuri și roagă-te pentru întreg poporul binecredincios, ca împreună cu tine să preamărească, prin credință și fapte, pe Dumnezeu: Tatăl și Fiul și Sfântul Duh. Amin!”

Totodată astăzi este  ziua în care creștinii ortodocși celebrează ”Înainte – prăznuirea Schimbării la față a Domnului” (Cruce neagră în calendar).

(Sursa: Pixabay)

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com