Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, susține că decizia CCR privind neconstituționalitatea prelungirii mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este corectă. Potrivit acestuia, mandatele aleșilor locali trebuiau să fie prelungite prin lege, și nu de către Guvern, prin ordonanță de urgență.

Gheorghe Iancu susține că, în cazul în care Parlamentul nu se va grăbi să dea o lege care să prelungească mandatele aleșilor locali, va trebui până la urmă să se organizeze alegeri locale „pentru că altfel nu au cum să rămână în funcție și nu au cum să le plătească salariile pe această perioadă”.

Decizia CCR este corectă. Mandatele aleșilor locali trebuiau să fie prelungite prin lege, și nu de către Guvern, prin ordonanță de urgență. Acum trebuie să emită o lege prin care să prelungească mandatele aleșilor locali, altfel nu am cum. În cazul în care nu se dă o lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali pentru modificarea legii alegerilor locale, va trebui până la urmă să organizeze alegeri pentru că altfel nu au cum să rămână în funcție și nu au cum să le plătească salariile pe această perioadă.

Mandatele aleșilor locali încetează de la data în care se publică decizia CCR în Monitorul Oficial. PNL este la mâna PSD în Parlament. Social-democrații au majoritate în Parlament, deci de ei depinde dacă se va da o lege de prelungire a mandatelor și dacă aceasta va trece. Dar nu cred că PSD va tărăgăna situația pentru că este vorba și despre aleși locali ai lor. Cred că situația se va tranșa destul de repede, PSD va da o lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali și aceasta va trece în cel mai scurt timp”, a declarat fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

Pe de altă parte, fostul Avocat al Poporului susține că decizia CCR privind căreia Guvernul stabilește data alegerilor locale este greșită. „Parlamentul este cel care trebuie să decidă o modificare pentru că e lege”, explică acesta.

„După părerea mea, decizia CCR este greșită. Parlamentul este cel care trebuie să decidă o modificare pentru că e lege. Dacă în lege spune că Guvernul stabilește data alegerilor, tot Parlamentul este cel care poate să anuleze această treabă. Parlamentul poate să spună, printr-un text temporar, că anul acesta Parlamentul stabilește data alegerilor, și nu Guvernul. De acord, Guvernul stabilește data alegerilor, dar Parlamentul, care a emis legea prin care se stabilește această regulă, poate să o modifice și să spună: <<Nu, de astăzi stabilesc eu>>”, a conchis fostul Avocat al Poporului.

Pe 13 mai, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

(Jurnal)