AcasăActualitateCe s-a întâmplat la 5 februarie de-a lungul istoriei

Ce s-a întâmplat la 5 februarie de-a lungul istoriei

5 Februarie 62: Orașul Pompeii a fost lovit de un cutremur catastrofal, cu 17 ani înainte de a fi distrus de erupția Vezuviului.

  1535: Apare prima lege specifică referitoare la săraci și aparține Parlamentului din Paris, Franța

  1601: Baba Novac, vestit haiduc sarb, capitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, in piata Clujului, de catre nobilii maghiari

  1690: Este încheiat la Sibiu tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir (16851693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.

  1861: La Sighet este înființată „Asociația pentru cultura poporului român din Maramureș”

  1867: Este încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Marele Principat al Transilvaniei era dizolvat și încorporat Ungariei, desființându-i-se autonomia.

  1876: Apare prima revistă română de medicină din Transilvania “Higiena și școala”, editată de Paul Vasici-Ungureanu .

  1889: Ministrul de externe al României P.P. Carp cere Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenției Telegrafice Române, care este în curs de organizare la București, o „odae mare în casele ce ocupă”.

  1905: A avut loc premiera piesei “Manasse” de Ronetti Roman, la Teatrul Național din București, cu Constantin Nottara în rolul principal

  1945: Demonstrații împotriva guvernului Rădescu organizate și plătite de bolșevici.

  1946: Anglia și Statele Unite ale Americii recunosc guvernul condus de Petru Groza și reiau legăturile diplomatice cu România.

  1971: Aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14 (a fost lansată la 31 ianuarie 1971, comandant al navei fiind Alan Shepard).

  1990: A fost înființat la București Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială, inaugurat la 1 octombrie 1906.

  1991: România a fost aleasă membră a Comitetului ONU pentru Resurse Naturale, la sesiunea anuală a ESCOSOC (Consiliul Economic și Social al ONU).

  1999: Reuniunea Comitetului Internaționalei Socialiste pentru Europa Centrală și de Est (București, 5–6)

  2004: România a devenit membră de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificând protocolul de aderare.

 

( surse: Wikipedia)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
8.4 ° C
8.4 °
8.4 °
73 %
6.9kmh
1 %
vin
16 °
sâm
14 °
Dum
17 °
lun
17 °
mar
13 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!