Prin Ordinul 933/31.08.2020 s-a stabilit un nou prag al veniturilor lunare din pensii și indemnizații sociale pentru pensionarii care au dreptul la o compensare suplimentară de 40 % pentru medicamentele din lista B (lista de compensare 50%). Acest prag a crescut de la 1.139 lei/lună la 1.299 lei /lună pentru veniturile din pensie și indemnizații sociale, indiferent dacă asiguratul realizează sau nu alte venituri.

„Necesitatea de a crește pragul este motivată de creșterea pensiilor începând cu 01.09.2020. Presupunem că valoarea stabilită la nivelul de 1.299 lei va duce la păstrarea cel puțin a pensionarilor care beneficiau și până acum de compensarea suplimentară de 40% din prețul de referință a medicamentelor din lista B, asta însemnând o compensare totală de 90%. Este posibil, astfel, să crească și numărul beneficiarilor pe această facilitate”, au declarat surse din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Giurgiu. 

Pe lângă lista B de compensare, mai există listele A de compensare 100%, C1 pentru boli cronice, C2 pentru medicamentele eliberate prin Programele Naționale de Sănătate, C3 pentru gravide, lehuze, copiii până la 18 ani și tinerii până la 26 de ani, dacă sunt ucenici sau studenți, toate compensate 100%, și D de compensare 20%.

Conform datelor furnizate de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, un număr de 4.143 de pensionari au beneficiat de compensarea, cu 90%, a rețetelor. Și după 1 septembrie, precizau aceleași surse, cifra ar putea fi sensibil egală cu cea raportată până la 31 august, asta însemnând ca tot circa patru mii de pensionari să solicite și să obțină, de la medicul de familie, rețeta compensată cu 90%. 

(Jurnal)