Ce părere au românii despre implicarea Bisericii în campania de vaccinare anti-COVID

0
197

Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării, pentru că nu este treaba ei, consideră majoritatea românilor, potrivit „Barometrului Vieţii Religioase” – ediţia decembrie 2021, lansat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, citează Agerpres.

La întrebarea „Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării pentru că nu este treaba ei”, respondenţii s-au declarat în proporţie de 57% – total de acord; mai degrabă da – 16,7%; mai degrabă nu – 15,9%, iar 9,9% se declară în dezacord total cu afirmaţia.

La întrebarea „Este normal ca Biserica să recomande credincioşilor să se vaccineze împotriva COVID-19?”, părerile sunt împărțite:

-22,4% dintre participanţii la studiu sunt total de acord,

-24,1% – mai degrabă da,

-18,3% – mai degrabă nu,

-34,7% se declară în dezacord total cu afirmaţia.

71,2% dintre români consideră că „Vaccinarea este o alegere a fiecăruia şi nu are nicio legătură cu cât de credincios eşti sau ce religie ai„, iar  60% se declară în dezacord total cu afirmaţia potrivit căreia „Biserica ar fi trebuit să recomande credincioşilor să refuze vaccinul”.

La întrebarea „Vaccinarea nu este împotriva religiei/credinţei”, 52,2% dintre români sunt total de acord cu acestă afirmație, 20,5% plasează răspunsul la „mai degrabă da”.

63,8% dintre respondenţi sunt total împotriva afirmaţiei potrivit căreia „Oamenii credincioşi nu ar trebui să se vaccineze”.

Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Sondajul a fost realizat în perioada 3 – 14 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.001 persoane, reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de18 ani şi peste 18 ani.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti, eroarea maximă admisă a datelor fiind de 3%, la un grad de încredere de 95%.

(Jurnal)