Costurile relativ ridicate ale înmatriculării unui autoturism în România i-au determinat, pe mulți dintre conaționalii noștri, în special cei care locuiesc pe malul românesc al Dunării, să adopte o soluție de compromis: înmatricularea în Bulgaria, pe numele unui cetățean bulgar.

Numai că, în scurt timp, posesorii de mașini înmatriculate în această țară vor fi serios afectați. O decizie luată de parlamentarii din țara vecină va da peste cap românii care și-au înmatriculat autoturismele în Bulgaria. Decizia a fost luată pe fondul unei pierderi uriașe la bugetul de stat bulgar.

Potrivit A3, pentru a pune capăt abuzurilor, autoritățile bulgare au decis radierea automată a mașinilor care nu au asigurare RCA. Parlamentarii de la Sofia vor, în acest mod, să stopeze explozia de mașini înmatriculate în Bulgaria, pe numele cetățenilor bulgari, dar conduse de cetățenii români.

Conform acelorași surse, din11 milioane de euro recompense achitate anul trecut de Fondul de garanție, RCA a plătit doar puțin peste jumătate (șase milioane de euro) pentru accidente în străinătate cauzate de automobile înmatriculate în Bulgaria.

De regulă, proprietarii evită să se deplaseze anual la vecinii de peste Dunăre, pentru a-și reînnoi asigurarea auto, iar atunci când sunt implicați în accidente rutiere, pagubele sunt plătite de Fondul de garanție constituit de companiile bulgare de asigurări, ceea ce a dus la o gaură imensă în bugetul de stat al Bulgariei.

(Jurnal)