Având în vedere valul de caniculă anunțat pentru următoarea perioadă, Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu revomandă participanților la trafic să țină seama de câteva recomandări, pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente rutiere:

„Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze.

Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă.

Șoferilor li se recomandă să nu conducă dacă sunt obosiți. Oboseala este considerată de către specialiști una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârșit de săptămână.

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe. Acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor.

Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare.

Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametrii optimi.

Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală.

Aceasta se manifestă la început prin întârzierea reacțiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă. Acestea se pot termina cu adormirea la volan.

Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile nu sunt la fel de ridicate.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt. Reflexiile ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.

Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto, pe caniculă!

Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate, îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.

Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesară deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.

Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto, astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!!”

(Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu)