Noile modificări la Codul Fiscal pregătite de Guvern aduc o serie de facilităţi fiscale, precum scutire de impozit pe venit pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende, scutire de la plata impozitului pe terenuri pentru cei care le lucrează, fiind compensate în schimb de o măsură care îi va afecta pe toţi românii, respectiv majorarea accizelor la carburanţi.
Carburanţii vor deveni mai scumpi în România decât în Austria sau Luxemburg, dacă Guvernul pune în aplicare un proiect publicat marţi de majorare a accizelor la benzină şi motorină de la 1 septembrie.
Guvernul propune, astfel, revenirea la nivelul accizelor practicate în anul 2016, când conţineau şi supraacciza de 7 eurocenţi pe litru, respectiv de 2.327,27 lei/1.000 de litri benzină cu plumb, 2.035,40 lei/1.000 de litri benzină fără plumb, 1.897,08 lei/1.000 de litri motorină.
Deşi motivează că majorarea accizelor se impune pentru „menţinerea preţurilor produselor petroliere competitive din regiune, care, în urma reducerii fiscalităţii, a ajuns să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană”, motivul este cu totul altul.
Guvernul are nevoie de bani la buget pentru a compensa măririle salariale şi de pensii de până acum. Însăşi nota de fundamentare a proiectului arată că, deşi consumul de motorină şi benzină a crescut în primul semestru al acestui an, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,6 milioane lei, după ce nivelul accizelor s-a micşorat de la 1 ianuarie 2017.
Medicii vor fi, de la anul, scutiţi de la plata impozitului pe venit. Programul de guvernare avea în vedere o măsură pentru extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici şi pentru toţi cei care lucrează în cercetare. „Cercetarea şi sănătatea vor deveni domeniile care vor putea să aibă cea mai mare creştere în cazul contribuţiei acestora la PIB”, se arăta în program.
Una dintre măsuri vizează eliminarea impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2018. În prezent, există o cotă de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende. Plătitorii de venituri din dividende vor avea obligaţia de a completa şi depune declaraţia informativă pentru fiecare beneficiar de venit.
Guvernul vrea, de asemenea, să scutească de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, în timp ce pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local să poată majora impozitul pe teren cu până la cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an.
Guvernul va interveni şi în sistemul bancar, unde propune ca băncile să îşi poată deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate în limita unui plafon de 30% din valoarea creanţelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.
(sursa: adevarul.ro)