Conform unui comunicat transmis presei locale de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu, din data de 7 august au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Muncii.

Astfel, cele mai importante modificări vizează munca nedeclarată și influențează semnficativ activitatea angajatorilor. Prin urmare, amenzile pentru munca nedeclarată vor avea un cuantum maxim de 20.000 de lei fără să mai fie prevăzut un interval. Acestea vor fi aplicate, conform informațiilor de la ITM, pentru fiecare persoană depistată fără contract individual de muncă, nu doar în cazurile în care sunt identificate cel puțin cinci persoane în această situație, cum era stabilit anterior. Tot 20.000 de lei este amenda și pentru fiecare persoană identificată ca fiind primită la lucru fără contract și fără raportare în REVISAL.

De asemenea, actele adiționale vor trebui încheiate înainte să producă efecte, nu în termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariției salariaților. Munca salariaților cu normă parțială nu era identificată ca muncă nedeclarată, ci exista doar o interdicție de a presta ore suplimentare de către salariații cu normă parțială. Și pentru acest caz, sancțiunea este amenda. Tot în categoria muncii nedeclarate intră și munca în timpul suspendării contractului de muncă.

Pentru faptele amintite, ce sunt considerate muncă nedeclarată, angajatorii vor plăti doar jumătate din minimul amenzilor, dar numai dacă le achită în termen de 48 de ore de la încheierea sau comunicarea procesului verbal de contravenție.

De asemenea, evidența orelor de lucru se va face mult mai strict, fiind mai detaliată decât era până acum, angajatorii fiind obligați să țină evidența orelor de lucru (ora de începere a programului de lucru, cât și ora de terminare), se mai arată în comunicatul ITM Giurgiu.