Ce ministere vor partidele din alianța PNL-USR-PLUS-UDMR

0
377

Zilele acestea negocierile între liderii partidelor aliate, ce vor constitui baza noului Guvern al României au continuat febril . În timp ce președintele USR- PLUS, Dan Barna  vrea ministere mari și pe Dacian Cioloș premier, Partidul Național Liberal , principalul   pretendent al acestei alianțe PNL- USR PLUS – UDMR, vrea  în principal Justiția , Internele , Finanțele și Ministerul Fondurilor Europene…

 Liberalii au  configurat noua structură a Guvernului , ba chiar  au făcut o împărțire preliminară a posturilor înainte de a începe negocierile cu USR și UDMR. În acest timp  Președintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora să facă propunerea de premier cât mai repede, Nicolae Ciucă  rămânând deocamdată  favorit, conform Hot News.ro.  

După discuțiile cu USR și UDMR  se speră ca până la Crăciun noul executiv să treacă de votul Parlamentului.  Potrivit calculelor liberalilor noul guvern va avea 18 posturi, 16 de ministru și două de vicepremier pentru USR și UDMR. Portofoliile ar urma să revină 8 PNL, 5 USR și 3 UDMR.

De precizat că  cei  patru nominalizați pentru funcția de premier  ”sunt  toți membri PNL, au fost membri PNL și vor fi membri PNL”

 În urma rezultatelor scrutinului din 6 decembrie Parlamentul va avea 466 de membri în legislatura 2020-2024. Pentru a fi validat un nou Guvern este nevoie de o majoritate, jumătate plus unul din numărul senatorilor și deputaților care în acest caz va fi de 234 de voturi.

Împreună PNL, USR și UDMR dețin cu 10 voturi mai mult decât necesarul, mai exact 244 de parlamentari. La aceștia s-ar putea adăuga alți 18 ai Minorităților,  altele decât cea a UDMR.

În teorie noul Guvern va fi de centru dreapta dacă PNL, USR și UDMR se înțeleg în următoarele zile pe modul cum își vor împărți funcțiile.

Înainte de toate, liberalii vor merge la Cotroceni pentru a-i propune președintelui Klaus Iohannis premierul pe care îl vor susține. La nivel oficial, PNL a anunțat ( prin vocea lui Rareș Bogdan) că există patru nume pe care le vor pune pe masa președintelui. Neoficial , președintele Klaus Iohannis  pare că îl dorește , cu mandat plin de premier, pe Nicolae Ciucă.

Din momentul în care președintele va anunța premierul desemnat să facă un nou Guvern, partidele vor  intra în negocieri pentru împărțirea portofoliilor. Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor ca până pe data de 23 decembrie Guvernul să treacă de Parlament și să-și preia atribuțiile.

Președintele PNL, Ludovic Orban, este cel care va purta negocierile cu celelalte partide pentru a coagula majoritatea parlamentară. În interiorul PNL s-a decis deja ca structura actualului Guvern să se păstreze , iar  pe ea să se formeze viitorul Executiv (16 ministere și 2 portofolii de vicepremier).

Așadar liberalii pleacă la negocieri sperând să păstreze cele mai importante portofolii,  iar calculele acestora  indică : 8 portofolii – PNL, 5 pentru USR și 3 pentru UDMR.

Ce portofolii vrea PNL:

  • Finanțe,
  • Interne,
  • Justiție,
  • Dezvoltare,
  • Transporturi,
  • Economie
  • Fonduri Europene
  • Externe

Totodată, aceștia sunt dispuși să renunțe la Ministere precum Educația, Muncă, Cultură, Mediu și Sănătate. Liberalii și-au făcut totodată calcule că vor oferi fiecărui partener de guvernare o funcție de vicepremier .

Ce portofolii vrea USR PLUS

Primele disensiuni între PNL și USR au apărut după ce Ludovic Orban a revendicat șefia Camerei Deputaților și a primit susținerea partidului în acest sens, căci USR dorește funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Dan Barna.

Ei vor solicita, după cum se aude , Finanțele sau Justiția. USR mizează pe ministerul Justiției, luând în calcul că liberalii nu vor renunța la Finanțe, restul ministerelor rămânând să fie negociate.

 Porofoliile UDMR

În  privința UDMR, liberalii le-au rezervat trei portofolii : Mediul, Cultura și Sănătatea plus postul de vicepremier,  așa cum liderii UDMR au avut și în alte Guverne de-a lungul timpului.

Liderii  partidului lui Kelemen Hunor nu sunt însă prea încântați în a prelua Sănătatea și Mediul, dorindu-și un portofoliu economic cu greutate. În condițiile în care PNL nu va renunța la Finanțe, Fonduri sau Economie, ar mai rămâne Ministerul Dezvoltării, care a mai fost condus de UDMR de-a lungul timpului.

 (Jurnal)