Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, perioada când  traficul  prin punctele de trecere a frontierei creste considerabil, Inspectoratul Teritorial al Poliției Giurgiu și-a adaptat misiunile de supraveghere si control, precum şi resursele umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

În plus de folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic.

De asemenea, au fost contactate autoritățile de frontieră bulgare, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocolului bilateral, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

În acest an, pentru o cât mai bună informare a participanţilor la trafic, Ministerul Afacerilor Interne va distribui în punctele de trecere a frontierei, prin intermediul personalului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, flyere cu informații utile privind programul de lucru și modalitatea de accesare a unor servicii publice.

Recomandări

Ca în fiecare an, se estimează că cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi P.T.F. Giurgiu și P.T.F Calafat, sens în care recomandăm tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se evite apariţia aglomerărilor.

Menționăm că, la frontiera româno-bulgară aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, sunt 5 puncte de trecere ale frontierei:

  • pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu – Russe
  • pe raza jud. Teleorman:  P.T.F. Zimnicea – Șvitșov

P.T.F. Turnu Măgurele – Nicopole

  • pe raza jud. Dolj:         P.T.F. Calafat – Vidin- rutier – feroviar

P.T.F. Bechet – Oreahovo-bac;

De asemenea, recomandăm participanților la traficul transfrontalier  consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, care poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Situaţia traficului autovehiculelor de mare tonaj

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri deoarece, în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă crește ca urmare a intensificării comerțului din această perioadă.

Precizam că, şi pentru această categorie de mijloace de transport, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Menţionăm că, în proximitatea punctelor de trecere, politiştii de frontieră împreună cu reprezentanţii poliţiei rutiere informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.