Guvernul bulgar a  trecut la un pachet consistent de măsuri anticriză, destinat să protejeze companiile şi consumatorii cu venituri reduse de creşterea preţurilor la energie şi alimente, ca urmare a războiului din Ucraina, după cum declara premierul bulgar Kiril Petkov, transmis de Reuters.

Pachetul convenit de coaliţia la putere prevede stimulente în valoare de două miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari), ce constau în : 

eliminarea TVA la pâine;

subvenţii la carburanţi;

majorarea pensiilor; 

reduceri de taxe pentru familiile tinere.

Noul pachet se adaugă altor măsuri adoptate deja care au păstrat neschimbate preţurile la energie electrică pentru gospodării, începând din luna iulie a anului trecut, precum şi despăgubiri acordate companiilor pentru costurile ridicate cu energia.

„Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urma impactului inflaţiei şi au un accent specific pe combustibili şi energie”, a declarat premierul Kiril Petkov jurnaliştilor. „Pachetul garantează că standardul de viaţă pentru toţi cetăţenii bulgari va fi menţinut”, a spus Petkov.

Astfel de la 1 iulie, pensiile de stat  au fost majorate, în medie, cu 20%, Taxa pe Valoarea Adăugată la pâine va fi eliminată timp de 12 luni, TVA-ul la încălzire şi gaze naturale pentru gospodării va fi de 9% timp de un an.

Guvernul de la Sofia vrea să  ofere și o reducere de 0,25 de leva pentru litrul pentru benzină, motorină, GPL şi metan, începând din această lună  şi până la finele anului.

Autorităţile de la Sofia estimează că noul pachet de măsuri nu va majora ţinta de deficit bugetar, de 4% din PIB pentru acest an şi va fi finanţat prin creşterea veniturilor din taxe.

O sursă de finanţare va fi taxarea profiturilor excesive înregistrate de firmele din energie ca urmare a majorării preţurilor la petrol şi gaze. Calculele exacte vor fi făcute cu ocazia rectificării bugetului de stat în luna iulie, a spus ministrul bulgar al Finanţelor.