Cu fiecare ban pierdut la cursul valutar, se scumpește și mâncarea pe care o cumpăram, importată din afara țării. La acest moment , 85% din cantitatea de fructe și legume din supermarketuri și piețe provine din străinătate, cât un sfert din laptele și carnea de vită  prezentă în rafturi și vitrinele frigorifice.

În următoarea perioadă se estimează o creștere a prețurilor la mărfurile alimentare,cuprinse între 5 și 8 pocente. În mod normal, România importă carne de porc pentru procesare pentru că din producţia naţională nu se satisface necesarul.

De ce prețul cărnii românești este la fel cu cel al cărnii din  import

Dacă vom lua ca exemplu 10 kilograme de carne de porc ce costă 35 de euro în Germania, adăugând transportul, combustibilul şi alte costuri ale distribuitorului (toate plătite în euro) la acest moment carnea va ajunge să coste cu 15 euro mai mult în România.  La fel se întâmplă şi în cazul fructelor, preţul pentru 10 kilograme de portocale fiind  de două ori mai mare la noi decât în ţara de origine.  În consecință produsele românești par o alternativă mai ieftină, însă nu este așa, spun experții.  Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară spune că  produselor românești le sunt impuse anumite taxe:  de raft, de revistă, de lumină, de șters praful așa încât prețul produselor autohtone să crească  până ajung la prețurile  produselor de același tip, din  import!! Așa se face că toată creșterea salariului minim de la stat va fi anulată de aceste creșteri pentru care vom scoate mai mulți bani din  buzunar peste doar o lună. Dana Tănase, vicepreședinte Asociația română a cărnii declara că în primele 10 luni ale anului 2018, s-a importat din spațiul UE cu 30% mai multă carne decât în anul 2017. Vă dați seama la cât a ajuns la acest moment procentul de carne importată, după ce sute de mii de porci au fost sacrificați în România din cauza prezenței pestei porcine.

(Jurnal)