Poliţiştii giurgiuveni au ridicat în vederea cercetărilor un detector de metale găsit în urma unei percheziţii la reşedinţa unei persoane care îl oferea spre vânzare prin intermediul unui site specializat în comerţul online.

Vineri 27 aprilie a.c., poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu le-a atras atenţia un anunţ postat pe un site specializat în activitatea de comerţ online prin care o persoană oferea spre vânzare un detector de metale.
Potrivit prevederilor legale „vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizarea organelor de poliţie”, fapta prevăzută de art. 27, alin. 1 din Ordonanţa nr. 43/2000, constituie infracţiune.

În urma unor activităţi specifice poliţiştii giurgiuveni l-au identificat pe cel care a postat anunţul în persoana unui tânăr de 22 de ani, din comuna Ogrezeni, judeţul Giurgiu. De asemenea, poliţiştii au efectuat o percheziţie domiciliară, în urma mandatului de percheziţie emis de către Judecătoria Bolintin Vale, în municipiul Bucureşti la reşedinţa tânărului, unde au găsit un detector de metale pentru care nu avea autorizaţie de deţinere sau de comercializare, aparatul fiind ridicat în vederea cercetărilor.
Polițiștii au întocmit un dosar penal , iar acum se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizarea organelor de poliţie”.
Pentru documentarea activităţii infracţionale poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu au beneficiat de sprijinul serviciului de profil din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale.

PRECIZĂRI PENTRU PERSOANELE FIZICE SAU JURIDICE CARE DORESC SĂ DEŢINĂ ORI SĂ COMERCIALIZEZE DETECTOARE DE METALE

În România deţinerea şi utilizarea detectoarelor de metale de către persoane fizice sau juridice este reglementata de lege.
Obţinerea autorizaţiei de deţinere a detectoarelor de metale se face prin depunerea unei cereri tip la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (Serviciul de Investigaţii Criminale) în raza căruia aveţi domiciliul, împreună cu următoarele acte:

-act de identitate (copie şi original),

-actul ce dovedeşte posesia detectorului de metale (copie şi original),

-cazier judiciar (taxa de cazier nu se mai plăteşte)

-chitanţa ce atesta plata sumei de 10 lei la trezorerie, (natura plaţii fiind taxa pentru licenţe şi tarife).

Autorizaţia se eliberează în mod normal în 10 zile. Utilizarea detectoarelor de metale este permisă după obţinerea autorizaţiei de deţinere şi numai în afara zonelor de protecţie arheologică – aici intrând situri arheologice, monumente istorice, zone reperate arheologic etc.

 

(Jurnal)