În ultima perioadă s-a tot vorbit despre pericolul pestei porcine africane , ce a pus pe jar întreaga Românie. Oamenii în gospodăriile cărora au apărut astfel de focare blesteamă de mama focului autoritățile care le incinerează animalele sau își taie porcii ți îi ascund prin frigiderele rudelor fără a înțelege la ce pericole se expun. Iată că specialiștii au început să explice în ce constă pericolul existenței unui exemplar în gospodărie și de cât de dăunător este această boală pentru om.

Mai întâi de toate trebuie precizatPesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat zilele trecute   chiar Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI. El  a făcut apel la populaţie să permită autorităţilor uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire, urmând să fie acordate despăgubiri pentru animale. „Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei. (…) În al doilea rând, pentru a limita răspândirea ei este extrem de necesară colaborarea populaţiei. Asta înseamnă că toate măsurile care se impun, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri – de dezinfecţie, de prevenire – sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească”, a spus Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Deci, oprirea ei depinde de măsurile care se iau şi de colaborarea populaţiei”, a adăugat Arafat.
Potrivit secretarului de stat, oamenii trebuie să înţeleagă că vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificaţi. Arafat a spus că va fi demarată o campanie de transmitere a acestor mesaje în rândul populaţiei. Aceste mesaje urmează să fie transmise pe toate căile posibile, inclusiv prin primar, prin biserici, la sate şi prin toate mijloacele astfel încât oamenii să înţeleagă ce înseamnă această boală, să li se explice şi să li se explice că nu pierd nimic dacă anunţă că un porc este bolnav, pentru că ei vor primi despăgubirea care este alocată lor şi cu care Ministerul Finanţelor este de acord şi urmează să fie emisă la fiecare animal, porc care este sacrificat. Acesta este mesajul cel mai important: colaborarea este cea mai importantă soluţie pentru a opri răspândirea”, a explicat Raed Arafat.

(Jurnal)