Au trecut 101 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, și puțin peste 30 de ani de la moartea acestuia, la Revoluția din 1989. 

Nicolae Ceaușescu, cel supranumit cel mai iubit fiu al poporului își sărbătorea aniversările cu mare fast. Ziua sa de naștere era un prilej de sărbătoare pentru întreg poporul. Sau cel puțin asta își dorea dictatorul.

Fostul dictator era sărbătorit de românii din toată țara, prin ample festivități în cinstea lui. Ziarele de propagandă, membrii de partid, dar și simplii cetățeni îl omagiau pe Ceaușescu an de an pe data de 26 ianuarie, ziua în care acesta se născuse.

Deși Ceauşescu s-a născut pe data de 23 ianuarie 1918, în certificatul de naștere venirea sa pe lume a fost înregistrată pe 26 ianuarie. În şcoli, fabrici sau sedii judeţene de partid, ziua dictatorului se celebra cu mai mare fast decât Mica Unire, celebrată cu doar două zile înainte.

26 ianuarie era zi de sărbătoare națională, cu spectacole artistice special pregătite pentru această ocazie. Simultan, instituțiile de învățământ și sediile de partid organizau ample manifestații, marșuri, iar în fabrici, cei mai buni meșteri fabricau ei înșiși cadouri care urmau să fie înmânate dictatorului.
Nicolae Ceaușescu nu punea însă mare preţ pe cadourile venite din teritoriu, multe dintre ele nefiind folosite niciodată, spun cei care l-au cunoscut, potrivit click.ro. Toate erau adunate într-un depozit, și lăsate să zacă acolo.

În ultimii ani, mulți nostalgici ai comunismului merg în vizită anual la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, la Cimitirul Ghencea. Aceiași admiratori și foști membri ai Partidului Comunist au mers și pe 25 decembrie 2019 la mormântul fostului dictator, pentru a-l „sărbători”, culmea, la 30 de când România a ieșit de sub teroarea regimului autoritar.

(Jurnal)