Ocupaţia de navigator de pacienţi are codul 226922 şi este introdusă în cadrul Grupei de bază: specialişti în domeniul sănătăţii.

Meseria de ”navigator medical” este acea persoană care îi ajută pe bolnavii de cancer să își înţeleagă boala, îi însoțește la medic, îi încurajează să rămână optimişti. 

Navigatorul medical  este cumva o interfață între medic și pacient, între pacient și aparatul birocratic. O meserie care are la baza empatia, însă şi raţiunea, strategia, dar şi sufletul, cunoaşterea sistemului medical, dar si a felului în care relaţionează departamentele în cadrul lui, psihologia umana, însa şi inteligenţa emotională.  Navigatorul de pacienţi este o ocupaţie prezentă în ţările cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfaţă necesară în relaţia dintre pacient şi medic. În cazul bolilor grave, care pun în pericol viaţa pacientului, intervenţia navigatorului este esenţială, el facilitând accesul la informaţie, la o a doua sau a treia opinie, la studii şi cercetări de ultim moment. Navigatorul preia şi manageriază impactul psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emoţional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament şi medicaţie.

 

(Jurnal)