Ce document nou vor trebui să aducă, la angajare, unele persoane…

0
475

Cei care lucrează în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială vor fi nevoiți să prezinte un certificat de integritate comportamentală care să ateste faptul că nu au fost condamnați pentru fapte penale de natură sexuală. Această precizare se regăsește într-o lege care a intrat în vigoare la finele lunii iunie și care prevede ca toate infracțiunile sexuale să fie înscrise într-un registru național. 

La finalul lunii iunie a intrat în vigoare Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor care reglementează Registrul național ce urmează să fie organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și care va conține datele celor condamnați pentru fapte penale de natură sexuală. Ulterior organizării Registrului, potrivit legii, anumite tipuri de angajați vor fi nevoiți să prezinte la locul de muncă un certificat de integritate comportamentală.  altele, legea mai prevede și că anumite tipuri de angajați vor fi nevoiți să prezinte angajatorului un certificat de integritate comportamentală. Acesta este destul de asemănător unui cazier judiciar, putând, de altfel, fi obținut la fel (prin depunerea unei cereri la secția de poliție în raza căreia s-a născut persoana care îl solicită). Diferența dintre cele două este aceea că prin cazierul judiciar se oferă acces la întregul istoric al infracțiunilor persoanei, pe când certificatul oferă informații doar despre o anumită clasă de infracțiuni, respectiv cele de natură sexuală.

Dar nu toți salariații vor fi obligați să prezinte acest certificat de integritate comportamentală, ci doar cei care lucrează sau urmează să lucreze în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială sau în oricare altă entitate (publică sau privată) a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile.

De asemenea, o altă categorie de salariați care vor fi nevoiți să prezinte certificatul de integritate comportamentală vor fi cei care au activități ce presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică. Certificatul va fi valabil timp de șase luni de la data eliberării.