În întâlnirea cu presa de joi, 22 februarie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader a anunţat, la capătul celor 80 de minute în care a dat citire raportului privind controlul efectuat la Direcţia Naţională Anticorupţie, că va demara acţiunile de destituire din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.
Referitor la acest aspect, l-am contactat pe preşedintele organizaţiei Giurgiu a PNL, Marin Anton, care ne-a declarat:
„Îmi puneţi o întrebare mai delicată…Din punctul meu de vedere, este un pas înainte. Nicio instituţie din România nu poate să stea într-un om…Văd că se face atâta tam-tam vis-a-vis de o persoană…În regulă, a greşit şi Laura Codruţa Kovesi, s-a crezut Dumnezeu pe pământ, uite că doamna Kovesi a greşit. Apoi, ceea ce s-a întâmplat, şi eu sunt Stan Păţitul, pentru că am şi eu o problemă de acest gen, cu dosare fabricate, la comandă politică, denotă o implicare a doamnei Kovesi în politică. Din punctul meu de vedere, deşi dumneaei a pledat foarte multă vreme că nu se amestecă în politică, dar, de fapt a făcut politică, a greşit, şi, ca orice om care greşeşte, uite că a venit momentul unui bilanţ pe care nu l-a trecut!”.
Întrebat dacă îl vede pe preşedintele Iohannis dispus să semneze demiterea, Marin Anton a spus:
„Da, cred că o va face! Sunt prea multe argumente, vis-a-vis de ce se întâmplă în spaţiul public, şi nimeni nu îşi permite să păstreze, la nivel naţional, o stare de tensiune, din cauza unei persoane. Pentru că acum, discutăm de o persoană! Sunt nişte greşeli pe care doamna Kovesi le-a făcut, a strâns foarte multă tensiune în jurul DNA, şi poate să vină oricine…Dacă i se întâmplă ceva doamnei Kovesi înseamnă că s-a terminat lupta în România? Nu! Instituţia trebuie să îşi facă treaba, instituţia trebuie să funcţioneze. Dacă a fost un manager bun, cu atât mai mult se va vedea după aceea”.
Faptul că în spaţiul public au apărut greşelile şi abuzurile pe care le fac procurorii din subordinea Laurei Codruţa Kovesi, îl determină, pe Marin Anton, să afirme că mai urmează să apară şi alte greşeli în multe dosare (UTI, SIVECO, chiar şi dosarul său), să se dovedească faptul că au fost introduse multe probe false, fabricate.
„Se va ajunge în faţa unui judecător care trebuie să decidă, între ce spune procurorul, şi ce spune avocatul apărării. E vorba de o decizie, şi şanse să fii condamnat pe lucruri prefabricate sunt foarte mari. Şi, după cum vedeţi, fac şi notă discordată faţă de declaraţiile colegilor mei, dar asta e viaţa…”, a mai declarat Marin Anton, în încheiere.
(Jurnal)