klaus_iohannis_liviu_dragnea_53480400Întâlnirea de miercuri, 21 decembrie, dintre  președintele Klaus Iohannis și liderii Coaliției PSD – ALDE a durat doar 20 de minute.

Propunerea de prim-ministru a atras cu ea  criticile celor care sperau să guverneze, dar acum se pregătesc de opoziție. Raluca Turcan, președintele interimar al PNL a spus că  propunerea lui Dragnea   arată obsesia de control a acestuia  și că ea duce   cu gândul la practici din timpul lui Adrian Năstase . La rândul său, Nicușor Dan, președintele USR a spus  că s-a propus un nume de prim-ministru care este Liviu Dragnea, printr-un interpus, declarând că nu va vota un astfel de guvern.

Cei de la UDMR au anunțat, în schimb, că sunt de acord cu propunerea Sevil Shhaideh, iar  Kelemen Hunor a semnat chiar  un acord de colaborare parlamentară cu PSD si ALDE, deși maghiarii nu vor primi posturi guvernamentale.

La ieșirea de la consultările lui Liviu Dragnea cu președintele, discuțiile cu jurnaliștii au fost destul de încordate . O întrebare legată de etnia musulmană a celei propuse l-a iritat pe liderul PSD…

Reporter: De ce ati optat pentru cineva care nu este de etnie română, în conditiile în care, în ultimele luni de campanie l-ați criticat pe Dacian Cioloș în permanență pentru numele lui, Julien și ați spus că vin străinii?!
Liviu Dragnea: Am o întrebare. Eu nu știu dacă cei care se uita la televizor au auzit aceasta întrebare care mi se pare de o gravitate foarte mare. Dumneavoastră considerați că Sevil Shhaideh nu este cetațean român. Este un cetățean român care are toate drepturile…

Surse politice susțin că surpriza a fost deplină și că  liderii ALDE, Calin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin ar fi aflat în ultimul moment de această propunere.

Cum era de așteptat, propunerea-surpriză a provocat și primele glume printre politicieni. Unii dintre ei se amuzau spunând că numele viitorului premier se scrie Sevil Shhaideh și se citește… Liviu Dragnea!

Cert este că, pentru liderul PSD, Sevil Shhaideh  pare a fi  persoana în care are cea mai mare încredere. Cât priveste un eventual refuz al președintelui de a o desemna pe cea propusă, Liviu Dragnea a spus: „Nu voi mai veni cu o altă propunere. Am venit cu o singura propunere, daca va fi refuzata, ne vedem în altă parte!”

Răspunsul liderului PSD lasă loc de interpretari, iar unii vorbesc deja că presedintele Klaus Iohannis ar putea fi suspendat din funcție daca nu acceptă propunerea PSD – ALDE. Anunțul sefului statului va fi făcut astăzi, joi 22 decembrie, la finalul consultărilor.

(Jurnal)