is_150427_doctor_money_800x600Ce salarii vor  primi medicii

Conform informaţiilor furnizate de Guvern, va fi încurajată intrarea în sistem a tinerilor, medicii debutanţi fiind în prezent slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Prin urmare, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu în România, în contextul în care foarte mulţi tineri aleg să profeseze în alte ţări după finalizarea studiilor.

Totodată, proiectul de OUG adoptat  oferă şi câteva exemple concrete, astfel că, spre exemplu, salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi cuprins între 2.364 și2.944 de lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 și 2441 de lei, tot în raport cu vechimea în muncă.

În ceea ce priveşte salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe, acesta va avea un cuantum cuprins între 4.371 și 5443 de lei, diferenţele fiind determinate de specializarea fiecăruia, gradul și vechimea în muncă.

Sistemul de salarizare pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ va fi modificat considerabil, la rândul din său, din luna august, urmând a fi eliminate astfel inechitățile salariale.

 Ce salariu vor avea profesorii

Ca în cazul tinerilor absolvenţi de medicină, şi profesorilor debutanţi le va fi acordată o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul de învăţământ.

Potrivit exemplelor transmise de Guvern, pentru un profesor debutant salariul va fi între1.700 și 2.117 de lei, în timp ce un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu o vechime de până în şase ani va fi remunerat cu un salariu de bază cuprins între 1.896 și 2.361 de lei. Şi în cazul profesorilor, dacă salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai sunt mici sau egale decât cele prezentate se va păstra nivelul salariilor aferente lunii iulie.

Însă, în situaţia în care salariul brut este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu luna decembrie 2017.

 (Marian TARU)