Lupta pentru dobândirea locului de lider al PSD începe să semene cu un conflict deschis între urmași la căpătâiul defunctului căruia, ca să nu sufere din cauza nerăbdării acestora, de a-i lua locul, i se mai îndeplinește o ultimă dorință.

Iată, conform acestei sinistre imagini, Marcel Ciolacu i-ar fi promis Vioricăi Dăncilă, luni seară, după o vizită acasă la aceasta, că, dacă va demisiona, fără a produce convulsii în CEx-ul de marți, va primi funcția de președintă a organizației de femei din PSD și, potrivit surselor Digi24, un loc eligibil pe listele de parlamentar la alegerile din 2020.

Discuția a avut loc, se pare, în contextul în care baronii Partidului Social Democrat tocmai se pregăteau de o noapte a cuțitelor lungi… prin care să o sacrifice pe Viorica Dăncilă, ca urmare a rezultatului dezastruos obținut de ea la alegerile prezidențiale.

Pretendenții la ”moștenirea de familie” au avut  déjà chiar și primele discuții privind identitatea celui care ar putea să preia partidul.

Astfel, în partid se vorbește despre o conducere colectivă care ar urma să preia puterea până la Congres. Adică mai mulți grei ai partidului ar  urma să formeze un nucleu ce va lua deciziile importante până la desemnarea prin Congres a viitorului președinte PSD.

O variantă despre care mulți din interiorul Partidului Social Democrat susțin că ar fi singura soluție care ar împăca pe toată lumea.  

În acest context, interimatul funcției de președinte al PSD ar urma să fie asigurat de Marcel Ciolacu, singurul  social-democrat care mai ocupă o funcție importantă (președinte al Camerei Deputaților) el urmând să fie susținut de facțiunea Stănescu- Firea, cei doi propuși să facă parte din acea conducere colectivă de care se tot vorbește.

Pentru aceeași conducere colectivă mai sunt vehiculate și alte nume grele ale partidului: Claudiu Manda, care știm cât și-a dorit îndepărtarea Vioricăi Dăncilă, Ionel Arsene, baron de Neamț și nu în ultimul rând liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cel ce a cerut ferm  primul,  demisia Vioricăi Dăncilă.  

Alte nume de pe lista  amintită mai sus sunt Mihai Fifor, Eugen Teodorovici și Olguța Vasilescu, despre ultimii doi existând însă părerea că sunt mult prea toxici pentru partid, nefiind agreați de electorat.

În concluzie dacă Viorica Dăncilă va demisiona  marți, Congresul ar putea să aibă loc în luna februarie a anului viitor.

Dacă Dăncilă se va încăpățâna însă, așa cum s-a mai răzgândit și cu alte ocazii, Congresul ar putea fi convocat chiar săptămâna viitoare.

Social democrații se tem însă și de un  eventual scandal ce ar putea izbucni în ședința CEx prin apariția intempestivă a lui Gabriel Oprea în trena Vioricăi Dăncilă, un personaj extrem de controversat și în același timp contestat de o bună parte a puternicilor din PSD, cum ar fi Gabriela Firea.

Marea surpriză a fost atunci când Viorica Dăncilă a anunțat colegilor săi de partid că fostul ministru de Interne, este chiar vicepreședinte al PSD, cu drept de vot.

Printre altele Oprea a ținut să declare că i s-a propus să revină  în PSD, și că dorința sa este să sprijine  partidul…Nu am venit la ciolan, am venit la greu, să ajut – a spus în apărarea sa, Gabriel Oprea celor ce l-au primit cu ostilitate.

În ceea ce ne privește așteptăm cu nerăbdare să aflăm pentru ce funcție va fi propus liderul PSD Niculae Bădălău, déjà considerat numărul doi în cadrul Partidului Social Democrat.

Iată că, după ce Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, a condus magistral Campania la prezidențiale a președintelui Klaus Iohannis obținând un scor zdrobitor, ceea ce ne dă mari speranțe în privința sprijinului pe care ar urma să în ofere în continuare Municipiului și județului Giurgiu, un alt lider de partid, de data aceasta din rândul Opoziției, ar putea ocupa o funcție importantă ce ar putea  cântării greu pentru viitoarea arhitectură a județului nostru.

Altfel spus, demisia Vioricăi Dăncilă, reformarea PSD, și respectiv instalarea celor doi lideri, Niculae Bădălău și Dan Motreanu, în funcții cheie ale politicii, ar putea scăpa județul Giurgiu de un blestem ce părea până astăzi a fi de netrecut, cel de a rămâne în continuare o zonă defavorizată, ignorată de orice guvern.

(Florian Tincu)