Într-o infografie a celor de la adevarul.ro, anul 2018 pare a fi unul extrem de dificil. Conform unor experți în politică externă, am putea asista, anul acesta, la cel puțin opt conflicte ce ar putea crește în intensitate, majoritatea vizând Statele Unite.

În ianuarie, Donald Trump va aniversa un an de când a fost instalat la Casa Albă. În martie, sunt așteptate alegeri prezidențiale în Rusia, cu Vladimir Putin în postură de mare favorit. Tot în luna martie sunt alegeri legislative în Italia.

Alte două luni mai târziu, atenția tuturor se va îndrepta către Marea Britanie, odată cu ceremonia de căsătorie a prințului Harry cu actrița americană Meghan Markle.

Luna iunie este rezervată Cupei Mondiale la fotbal, găzduită de Rusia.

Nici toamna nu este ocolită de evenimente de mare interes. În luna septembrie, cea de a 70-a aniversare a Coreei de Nord va fi folosită, cel mai probabil, de Kim Jong-un pentru a sfida din nou comunitatea internaţională, iar în noiembrie vor avea loc alegeri în SUA (pentru Camera Reprezentanţilor, pentru o parte din Senat, dar şi alegeri locale), percepute drept un referendum asupra controversatei preşedinţii a lui Donald Trump.

Dar nu numai evenimentele amintite vor ține capul de afiș al anului care abia a început, ci și unele care vor fi sub semnul unor potențiale pericole. Centrul Independent de Reflecție Council on Foreign Relations (CFR) a prezentat opt asemenea pericole, conform evaluărilor unor experți în politică externă, care au fost, de altfel, rugați să identifice și să ierarhizeze 30 de amenințări deja existente sau potențiale.

„Astfel, există riscul unui conflict militar în care să fie implicate SUA, Coreea de Nord şi vecinii acesteia din urmă. Poate izbucni şi o confruntare armată între Iran şi Statele Unite din cauza implicării Teheranului în conflicte regionale, se mai arată în estimările CFR. Nici un atac cibernetic asupra infrastructurii şi reţelelor vitale ale SUA nu este exclus.

De asemenea, experţii în politică externă intervievaţi de Council on Foreign Relations consideră posibilă izbucnirea unei confruntări militare (în mod deliberat sau nu) între Rusia şi NATO, din cauza acţiunilor Moscovei în zona Europei de Est.

Este luat în calcul şi un conflict armat între China şi unul sau mai multe state din Asia de Sud-Est care revendică parţial o zonă din Marea Chinei de Sud (Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan sau Vietnam).

De asemenea, specialiştii consideră că este posibil să aibă loc un atac terorist de amploare în SUA sau într-o ţară aliată”, mai scriu cei de la adevarul.ro.

Alte două mari pericole constau în intensificarea violenţelor în Siria, pe măsură ce forţele guvernamentale încearcă să recâştige controlul asupra teritoriului, şi în creşterea violenţelor şi instabilităţii în Afganistan, ca urmare a insurgenţei talibane.

În afară de acestea, experţii în politică externă atrag atenţia asupra riscului unor confruntări intense între Israel şi Hezbollah, dar şi asupra celui al escaladării tensiunilor sau violenţelor extremiste în Balcani.

(Jurnal)