La videoconferința de luni, 4 ianuarie, a premierului Florin Cîțu cu prefecții acesta a anunțat că începând de săptămâna viitoare va începe a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 . Premierul  le-a cerut acestora să trateze această campanie de vaccinare.cu „foarte mare importanță”

Săptămâna viitoare începe etapa a doua de vaccinare, ceea ce înseamnă că va trebui să facem noi centre în afara spitalelor și aici este nevoie de suportul dumneavoastră, ca reprezentanți ai guvernului, și este nevoie să arătăm profesionalism, dar să o facem și cu celeritate. (…) Sunt deja județe unde progresul este semnificativ. (…) În același timp unde lucrurile nu au ajuns la un ritm care să mă mulțumească: Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Piatra Neamț. Pe toți vă rog să tratați cu foarte mare importanță această campanie de vaccinare. Este important să avem centre de vaccinare pregătite”, a  precizat Florin Cîțu.

Şeful Executivului  mai spunea că  dacă am putea realiza o accelerare a campaniei şi în același timp dacă va fi mențimut un ritm mai rapid de vaccinare, atunci am putea ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri pe zi.

Dorinţa noastră este să creştem numărul vaccinurilor pe care le primim săptămânal. Este complicat. Ştiţi foarte bine că România primeşte vaccinuri, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca să creştem numărul de vaccinuri pe care le primim săptămânal. Ele cresc gradual până în martie, dar dorim să avem mai multe pentru că eu cred că dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri capacitate, să facem 100.000 de vaccinuri pe zi, ceea ce e foarte bine şi să ne ţinem de ele”, a mai declarat Florin Cîţu.

Premierul a atras atenţia că pandemia nu s-a încheiat, iar restricţiile trebuie menţinute acolo unde este necesar.

Să nu uităm că suntem încă în pandemie şi trebuie să menţinem acolo unde este nevoie de restricţii, să menţinem acelaşi mesaj către cetăţeni. Faptul că am început această campanie de vaccinare nu înseamnă că pericolul a trecut, şi asta trebuie să spunem în fiecare zi. Această campanie de vaccinare este complementară. Ajută la eliminarea pandemiei mai repede, asta este tot ceea ce voiam, dar încă suntem în pandemie, încă trebuie să respectăm aceste reguli şi dumneavoastră, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, trebuie să vă asiguraţi că aceste reguli sunt respectate. Vă solicit ca de fiecare dată să sprijiniţi şi pe domnul Valeriu Gheorghiţă şi pe domnul secretar de stat, domnul Andrei Baciu. Ei sunt desemnaţi să coordoneze această activitate la nivel naţional. Ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră, dar vă stau la dispoziţie cu orice informaţie de fiecare dată”, a mai spus prim-ministrul.

El a precizat că săptămâna viitoare trebuie să fie gata cele 932 de centre de vaccinare, din afara spitalelor, pentru că atunci va începe etapa a doua a vaccinării.

„Încă o dată vă mulţumesc pentru efortul pe care îl faceţi. Trebuie cu toţii să continuăm şi să accelerăm această campanie de vaccinare. Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre şi aici este nevoie de susţinerea dumneavoastră. Trebuie să avem aceste centre cât mai repede funcţionale. Vreau ca aceste 932 de centre să fie gata până la începutul etapei a doua, ceea ce înseamnă după estimările noastre şi domnul ministru al Sănătăţii este acolo, ministrul de Interne, ministrul Apărării, din estimările noastre, săptămâna viitoare ar trebui să începem etapa a doua. Deci înseamnă că aceste centre, care sunt în afara spitalelor, ar trebui să fie gata săptămâna viitoare şi nu cred că avem vreo scuză să nu fie gata săptămâna viitoare”, a conchis Cîţu.

(Jurnal)