Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă, până miercuri ora 9.00, dimineața.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete în urmă cu două zile prin două unităţi din zona Moldovei, dar până în prezent nu au fost raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
MADR precizează că, din informaţiile disponibile, nu au fost raportate căderi de grindina pe teritoriul protejat.

Aflat în vizită la Centrul Antigrindină din localitatea Dancu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca, în 2020, să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren.

(Jurnal)