La finalul CEx de marți, 28 mai, seară,  Viorica Dăncilă a susținut o nouă conferinţă de presa. De data aceasta la masă au mai luat loc noul președinte executiv al PSD, Paul Stănescu și Mihai Fifor.  Premierul Dăncilă a făcut mai multe declarații prin care s-a delimitat de discursul şi politicile lui Dragnea, şi chiar a spus ca ea nu stie nimic despre existenţa statului paralel, punând asta şi pe seama faptului că a fost plecată la Bruxelles, timp de 9 ani.

Declarațiile premierului Viorica Dancila:

– Am ascultat opinia colegilor din teritoriu, despre alegerile europarlamentare şi am luat decizii importante pentru partid.

– Este importantă pentru noi unitatea şi să înţelegem unde am greșit. Acest lucru s-a întâmplat la Bucureşti. Gabriela Firea a fost votată ca preşedinte interimar al organizaţiei Bucureşti şi vicepreşedinte al PSD.

– Am avut discuţii privind susținerea ca lider al europarlamentarilor PSD, a lui Dan Nica.

– Am supus votului funcția de preşedinte executiv şi a fost votat în unanimitate Paul Stănescu, dar şi cea de secretar general al PSD, Rodica Nasar a fost votată în unanimitate.

– Am supus votului şi parerea în ce priveste rămânerea la guvernare. Cu o singură excepţie toţi colegii au considerat că nu trebuie să amestecăm lucrurile şi că trebuie să continuăm guvernarea.

– Am votat pentru propunerile referitoare la cele 3 portofolii unde avem interimar. La justiţie a fost propusă Ana Birchall, la Fonduri Europene Roxana Mînzatu, pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni propunerea a fost Natalia Intotero. Am votat şi pentru vicepremier pentru parteneriate strategice pe Titus Corlățean.

– A fost un CEx național care a durat foarte mult. Important este că de aici s-a plecat cu acelaşi mesaj de unitate și deschidere a partidului pentru toți cei care vor să ni se alăture.

Răspunsurile la ÎNTREBĂRILE JURNALIȘTILOR:

Formati echipă cu oameni care i-au cerut demisia lui Dragnea. Au avut dreptate la acel moment?

Dăncilă: Nu aș vrea să fiu acum un judecător. Dupa cum ştiţi m-am opus atunci schimbării lui Paul Stănescu şi consider că am procedat corect. Nu am fost de acord că trebuie să nu ascultăm părerea fiecăruia şi să îi dăm afară din partid. În rest aceste propuneri au fost susţinute de membrii CEx. Cred că este o alegere bună.

A greşit Liviu Dragnea că i-a tras pe linie moartă pe Firea şi Stănescu?

D: Poate că atunci au fost greşeli mai multe. Poate că acel semnal de alarmă trebuia analizat fără a trage pe cineva pe linie moartă. Poate că nu trebuiau să iasă public…

Când va fi congresul?

D: Timpul nu ne-a mai permis, dar săptămâna viitoare luni la 10:00 avem şedinţa de coaliţie, la 12:00 BPN şi vom stabili în BPN când facem congresul. Trebuie să avem în vedere 2 etape, una referitoare la statut, să vedem dacă trebuie să facem modificări, şi apoi vom avea un congres pentru a alege conducerea partidului şi vom desemna candidatul pentru prezidenţiale. Probabil la sfârşitul lunii iunie.

Există varianta unei remanieri lărgite?

D: Nu am discutat acum despre asta. Obiectivul nostru a fost să-i avem pe cei care să ocupe portofoliile interimare că expiră interimatul săptămâna viitoare.

Vor fi acceptați de președinte?

D: O să sun la dl. Președinte şi sper să lase de-o parte campania electorală şi să dea un răspuns care să ţină de legalitate.

MAI e criticat pentru 10 august, MAE pentru alegerile europarlamentare. Analizați activitatea?

D: Vom face o analiză pe fiecare minister în parte. Legat de MAE, MAE a cerut fiecărui ambasador sau consul datele. Aici trebuie să vedem unde s-a greşit de fapt. Este dreptul fiecăruia să voteze.

Promovaţi în Guvern acum o persoană care a fost demisă pentru proasta organizare a alegerilor, Titus Corlățean. Ce semnal dați?

D: Ce legatură au cele două portofolii? Dacă încercăm să găsim o legatură, nu există. Este important să vedem cine a greşit şi să reglementam inclusiv în legislaţie dacă e nevoie.

Veți propune votul electronic?

D: Votul electronic, votul prin corespondenţă, vom vedea.

Darius Valcov, Anca Alexandrescu, sunt oameni cu care mai puteți colabora?

D: Cu Anca Alexandrescu exclus, mâine o voi elibera din funcţie. Voi lua o decizie în curând şi legat de Darius Valcov.

Cu Olguța Vasilescu mai colaborați?

D: Sigur că da, nu avem nicio problemă, e vicepreşedinte PSD, rămâne în conducerea partidului.

S-a propus în BPN să fie retrași europarlamentari?

D: Eu nu sunt de acord cu aceasta opţiune. Sub nicio formă. Sunt oameni, au facut campanie, au fost pe listă, partidul i-a votat pe listă. Nu ar fi corect ca după ce s-au terminat alegerile să îi retragem de pe listă.

Amnistia și grațierea, au fost teme la începutul anului, ne spuneau sursele că sunteți cu ordonanța pe masă…

D: Nu am primit niciodată acest document. A fost la început o discuţie, dar nu doar la PSD. Au fost foarte mulţi oameni care au fost victime ale unor decizii foarte foarte proaste. Atunci când s-a văzut ce s-a întâmplat la DNA Ploieşti… Se crease un val în societate.

Eu nu am avut niciodată pe masa Guvernului un document privind amnistia şi graţierea.

De ce a plecat Tudorel Toader?

D: Pentru că aşa s-a hotărât prin vot în forul partidului şi au fost mai multe aspecte. Au fost colegi care au spus că a existat un blocaj permanent legat de anumite acte normative.

Despre mutarea ambasadei la Ierusalim?

D: Eu mi-am exprimat public opinia, decizia aparţine preşedintelui României. Parerea mea este că trebuie să existe o decizie politică.

Credeți în statul paralel?

D: Nu e important ce cred eu. Eu nu vreau să fac o referire la acest aspect. Eu nu am vorbit de statul paralel. Vreau să luaţi afirmaţia mea nu că nu ar exista, ci nu ştiu acest lucru. Gândiţi-vă că am fost 9 ani plecată din România. Pentru mine obiectivul principal e ce vom face de acum încolo fără a avea în prim plan justiţia.

Vă mulţumesc, nu mai pot, vă rog să mă credeţi, a fost o zi lungă.

(Jurnal)