În România pare că aproape totul în ultima vreme este neconstituțional. Mai puțin pensiile speciale…

La scurt timp după ce Curtea Constituțională a României a considerat că un sfert din amenzile date în  starea de urgență sunt neconstituționale,  premierul  Ludovic Orban a reacționat declarând că  această decizie este „luată în favoarea minorității care încalcă legea și nesocotește majoritatea zdrobitoare a cetățenilor români, peste 98%, care respectă legea și s-au comportat responsabil”  în toată această perioadă.

Curat Neconstituțional, coane Fănică!

Orban  mai spunea că practic, prin această decizie, Guvernul, autoritățile, sunt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Prin această decizie, se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată da nicio amendă. E o decizie care mă șochează, care are un vădit caracter politic și se situează pe linia deciziilor luate în favoarea minorității care încalcă lege.”, mai spunea  premierul.  

Adicătelea Curat Neconstituțional , coane Fănică!

Este o invitație pentru fiecare român să încalce legea, un îndemn la anarhie”, mai declara premierul Orban. El  spunea că la acest moment se caută o nouă formă prin care vor putea fi date în continuare amenzi, până pe 15 mai,  când Starea de Urgență  va deveni Stare de Alertă.

 Curat Neconstituțional, coane Fănică!

Dar înainte de toate ar fi trebuit ca, atunci când Starea de Urgență a impus aplicarea acestor amenzi , ele  să nu faciliteze abuzul organelor de ordine, în a da amenzi cât casa, pensionarei care tocmai s-a așezat pe o bancă să se odihnească, cocoșată de plasele cu cumpărături, sau femeii care își fugărea deunăzi , porcul fugit din curte…                            

Căci e Curat Neconstituțional , coane Fănică!

Neconstituțional ni se pare mai degrabă modul idiot  în care a fost gândită valoarea amenzilor aplicate. Nu poți da unui cetățean onest,  cu o pensie de doar 800 de lei, amendă de 2.000 de lei,  și nici o sancțiune de 20 de ori mai mare decât salariul de bază al unui salariat , pentru că ”organul s-a  simțit jignit”.  

Curat Neconstituțional , coane Fănică!

Iată doar câteva aspecte care l-au făcut,  zilele trecute, pe ministrul de Interne, Ion Marcel Vela,  să recunoască faptul că unii dintre polițiștii săi au cam sărit calul, cu siguranță  din dorința de a da bine în fața șefilor, considerăm noi.

D’aia zic: Curat Neconstituțional, coane Fănică!  

În noua situație creată prin declarația membrilor  CCR,  constituțional ar fi ca toți acei polițiști zeloși să plătească ei , din solda lor lunară,  aceste amenzi nesimțite.  Asta în contextul faptului că judecătorii CCR au arătat că formularea articolului este  lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate și că  lasă la latitudinea polițistului ce amendă să dea.

Curat Neconstituțional,  coane Fănică!” 

Cu siguranță că în următoarea perioadă cei certați cu legea vor folosi această  precizare pentru a încălca Ordonanțele , justificându-și infracțiunile pe baza precizărilor  CCR-ului.

Mai mult decât atât , Avocatul Poporului ( Oare de care avocat al poporului  vorbim, de vreme ce personajul care joacă acest rol, este numit politic și nicidecum de către cetățeni?), explică faptul că după această decizie a CCR, urmează pasul doi în care cetățenii pot obține anularea amenzilor în instanță!! Băi ești prost? Bă ești nebun?

Adică cel care a fost amendat cu 2000 de lei, va fi obligat să caute un avocat al cărui onorariu  este egal cu valoarea amenzii, la care se vor adăuga, taxa de timbru și cheltuielile cu drumurile la instanța de judecată,  ca să nu mai punem la socoteală timpul pierdut și evident termene amânate de instanțe,  până , hăt, la Paștele cailor!

Curat Neconstituțional , coane Fănică!

În schimb singurele lucruri  constituționale găsite de judecătorii CCR în toată vânzoleala asta, fără cap și fără coadă,sunt pensiile speciale. De ce tocmai ele? Păi pentru că (  după cum observa premierul )  ei înșiși ( judecătorii CCR!),  sunt beneficiari de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese.

După cum constatăm,  în România, cei ce au de câștigat, întotdeauna, sunt doar mocofanii, mitocanii şi moftangii, bibicule! Pentru că într-o soțietate fără prințipuri, ca a noastră,  după cum se observă,  când vine vorba de respectat drepturile cetățenilor , totul  devine:

Curat Neconstituțional , coane Fănică!

(Florian TINCU)