Jurnaliștii de la „Libertatea”, repun pe tapet cazul lui Laurențiu Bogdan Bratu, fostul candidat AUR Giurgiu pentru funcția de primar al Municipiului Giurgiu, la recentele alegeri electorale.
Ei scriu despre faptul că Bogdan Bratu, fost director general regional în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost concediat în decembrie 2022 , fiind prins cu diploma falsă de absolvent de facultate.
Bratu însă a dat în judecată Compania, cerând să fie reintegrat în funcție.
Beche, cum îi spun apropiații lui Bogdan Bratu, nu s-a oprit însă aici, ci a solicitat și plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate de care ar fi beneficiat din momentul încetării de drept şi până la reintegrarea în funcţie.
„Fostul director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova a fost inculpat la acea vreme tocmai pentru că s-a angajat într-o companie de stat în baza unor acte de studii false, respectiv diplomă de absolvent al Universității Petrol-Gaze din Ploiești (UPG).
Un an mai târziu, instanța Judecătoriei Sector 1 a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Bratu, întrucât intervenise prescripția răspunderii penale. Totuși, judecătorii l-au obligat pe Laurențiu Bogdan Bratu să plătească CNAIR suma de 883.427 de lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând salariile încasate necuvenit. Sentința a rămas definitivă și după judecarea apelului la Curtea de Apel București. „Angajat” la fabrica de diplome false din Alexandria Fostul director din cadrul CNAIR a fost beneficiar, alături de alte câteva sute de persoane, al fabricii de diplome false din Teleorman, scandal izbucnit în anul 2009 și finalizat cu condamnarea fostului rector al universităţilor „Alexandru Ghica” și „Europa Ecor” din Alexandria” – precizează jurnaliștii de la „Libertatea”.
Ei mai amintesc faptul că falșii absolvenți de studii superioare n-au trecut o zi pe la cursuri, obținând diplomele de licență contra cost.
Ei plăteau în medie câte 400 de dolari pentru fiecare act falsificat: diplome de bacalaureat, foi matricole, acte de identitate, înscrisuri notariale, certificate de atestare lingvistică sau adeverințe de studii, cam orice era necesar pentru a dovedi trecerea cu brio prin școală.
La rândul lor, judecătorii au arătat că absolvirea unor studii superioare după ce a fost angajat pe postul de conducere nu rezolvă problema inducerii în eroare la momentul semnării contractului de muncă.
Două instanțe de judecată, este vorba despre Tribunalul Giurgiu și Curtea de Apel București, au respins cererea prin care Bogdan Bratu solicita reangajarea în CNAIR pe funcția din care a fost dat afară.
Judecătorii au explicat că, atâta vreme cât diploma de facultate obținută în mod fraudulos în baza căreia s-a angajat în companie a fost anulată printr-o sentință penală, contractul de muncă a încetat de drept.
În plus, conform legii, Bratu nu ar fi putut participa la concurs și nu s-ar fi putut angaja pe funcția de șef de agenție în lipsa unor studii de specialitate.
„În ceea ce priveşte diploma de licenţă emisă la data de 20.06.2017 de Universitatea (…) din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Juridice în domeniul de studii «drept», prin care se atestă faptul că începând cu iunie 2016, reclamantul este licenţiat în drept, reţine instanţa că la data încheierii contractului individual de muncă din 2014 (n.r. – momentul angajării la CNAIR), aceasta nu a existat şi nu putea fi avută în vedere de pârâtă la angajarea reclamantului”, se arată în motivarea sentinței instanței. Aşadar, în lipsa dovedirii de către reclamant a absolvirii unor studii universitare superioare cu specializarea în domeniul tehnic şi/sau economic, necesare pentru ocuparea funcţiei de director regional la momentul angajării în cadrul CNAIR pe funcţia de „şef agenţie”, „măsura îndepărtării reclamantului din instituţie este corectă, contractul de muncă al reclamantului fiind încetat de drept”, a fost concluzia Tribunalului Giurgiu.
Sentința a rămas definitivă după ce Bratu a atacat fără succes, la Curtea de Apel București, soluția dată de prima instanță.
Prezența acestuia pe liste ca viitor consilier AUR, la Giurgiu, a iscat un adevărat scandal în rândul vechilor componenți ai acestei formațiuni locale, mai ales după ce aceștia au constatat că deși CV-ul acestuia este contrafăcut, Bogdan Bratu este tolerat în continuare, cu bună știință chiar de un profesionist al Dreptului, președintele formațiunii locale, av. Gheorghe Piperea.
Sursa: Libertatea