Cazierul judiciar va fi eliberat și online

0
372

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 3 ianuarie, legea care simplifică procedura eliberării cazierului judiciar. Astfel, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Prin legea adoptată se dorește creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri, propunându-se ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

Legea prevede ca „la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (…) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”.

(Jurnal)