Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Caz de SCRAPIE, depistat de medicii veterinari într-o localitate a județului Giurgiu!

Caz de SCRAPIE, depistat de medicii veterinari într-o localitate a județului Giurgiu!

0
Caz de SCRAPIE, depistat de medicii veterinari  într-o localitate a județului Giurgiu!

După cum ne spunea dr. Mădălina Stocheci Florescu, vineri,  s-a confirmat în județ un caz de ”scrapie”. Un medic veterinar de liberă practică din județul Giurgiu, aflat în relație contractuală cu DSVSA Giurgiu, a recoltat zilele trecute o căpățână a unei oi,  de la un cioban din localitatea Stoenești. Ciobanul tocmai  sacrificase o ovină pentru consum propriu – preciza dr. Stocheci Mădălina.

Căpățâna a fost ulterior  expediată către laboratorul IDSA București pentru examinare EST( encefalopatii spongiforme transmisibile).

În data de 21 octombrie am primit buletinul de analiză, parțial, pentru suspiciune de Scarpia.

Imediat o echipă de inspectori s-a deplasat vineri la fața locului , a luat legătura cu ciobanul și  s-a pus restricție pe stâna aceestuia.  Nu iese și nu intră niciun animal, recensământ ( să vedem dacă corespunde numărul existent pe teren cu cel din BND). 

În prezent așteptăm buletinul de analiză prin care ne confirmă prezența virusului  – menționa dr. Mădălina Stocheci.

Ce este SCRAPIA?

Deși cotidianul nostru a mai dat relații despre această boală degenerativă ce afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor, vom relua în câteva linii generale dtalii despre cauza și instalarea bolii.

Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale  (prioni) și face pate dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute ca encefalopatii spongiforme.

De precizat că această boală, odată apărută într-o turmă impune aplicarea unor măsuri de control și eradicare ce vor afecta toate ovinele și caprinele din exploatație.

SCRAPIA este o boală care se declară OBLIGATORIU – ne mai spunea dr. Mădălina Stocheci.

Care sunt sursele de infecție

Sursele de infecție pot fi: furajele de origine animală (făinuri de carne și oase, sânge, grăsimi), animale aparent sănătoase, dar purtătoare a agentului Scrapiei; lichidele fetale  sau alte țesuturi care se împânzesc pe pășuni sau în exploatație, în timpul fătării.

Semnele clinice ale apariției ”scrapiei” sunt semne nervoase, modificări de comportament, schimbări de postură și mișcare, semne clinice tardive, precum scăderea în greutate sau decesul aimalului.

(Jurnal) 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
54 %
1.2kmh
100 %
sâm
14 °
Dum
16 °
lun
19 °
mar
15 °
mie
16 °