12049187_10203656607335373_6453722921041457968_nConform unui comunicat al Biroului de presă din cadrul Registrului Auto Român (RAR), aproape 5 procente (3781) dintre vehiculele verificate tehnic în trafic anul trecut de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente.

Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete.

Registrul Auto Român a verificat anul trecut în trafic nu mai puţin de 76678 de vehicule în toată ţara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel puţin o neconformitate tehnică.

Din punct de vedere al siguranţei rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.

Directorul general al Registrului Auto Român  George-Adrian Dincă, menţionează că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 1527 de vehicule în judeţul Giurgiu. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 3,14% (48) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore la sistemul de frânare şi la direcţie. În aceste situaţii una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite, 31,57% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 18,21%  au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcţionare a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate).

Din totalul vehiculelor verificate, 4,12% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În urma analizei emisiilor poluante, la 6,04% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depăşirea nivelului maxim admis .

În urma controalelor mixte desfăşurate în judeţul Giurgiu de către Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 513 sancţiuni, au fost reţinute 12 permise de conducere şi 479 de certificate de înmatriculare.

Jurnal