Doar 20 la sută dintre spitalele de la noi din țară , ce au fost evaluate,  sunt în prezent acreditate. Restul fie au fost respinse, fie au termen până la sfârșitul anului să-și remedieze problemele.

Cele mai grave țin de condițiile oferite pacienților, calitatea actului medical și lipsa de personal.  În țară sunt peste 630 de spitale. Din cele 175 evaluate, doar 33 au primit acreditarea, 142 sunt în categoria a V-a, adică au termen până la sfârșitul anului să își remedieze problemele, altfel nu pot primi acreditarea, așa cum s-a întâmplat cu 27 de spitale, dintre care 11 publice. În lipsa acreditării, unitățile sanitare nu pot încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate , iar serviciile medicale nu sunt decontate. Astfel, dispare și principala sursă de finanțare. Legea este însă permisivă cu cei care nu le asigură condiții pacienților, la standarde europene.

În acest sens, ADRIANA COTEL, președintele CNAS declară: „Pentru anul 2019, avem o prevedere în Legea 95, ne permite contractarea cu spitalele din domeniul public, fără că acestea să aibă în momentul de față acreditare”.

Până la finalul anului vor mai fi evaluate în vederea acreditării 157 de spitale din țară, iar restul, până în 2021.

(Jurnal)