Acasă Actualitate Cât lucrăm într-un an pentru noi și cât pentru stat. Cât rămâne în mână unui angajat…

Cât lucrăm într-un an pentru noi și cât pentru stat. Cât rămâne în mână unui angajat…

0
Cât lucrăm într-un an pentru noi și cât pentru stat. Cât rămâne în mână unui angajat…

Potrivit unui studiu recent, al Inspectoratului Național de Statistică (INS) aproape 6 luni pe an trudim ca să ne achităm taxele și impozitele, adică începând cu luna ianuarie  și terminând cu luna iunie.

Abia din vară, încolo, începem să lucrăm pentru noi și pentru familia noastră. Practic, din salariul brut aproape jumătate se transformă în plăți către stat. Ba chiar mai mult…

Ce primim de la stat pentru asta? 

Praful de pe tobă, asta primim! Din salariul brut pe care îl negociem fiecare dintre noi cu angajatorul –  43% ajunge la stat!  Conform  unui calcul pe salariul mediu actual, de 3.288 de lei, potrivit INS, asta înseamnă 1419 lei. Ce  semnifică toată această sumă?  În primul rând contribuțiile sociale și impozitul pe venit, care se rețin chiar înainte să primim banii în mână.  În plus plătim  TVA pentru orice produs cumpărat, adică bani care se întorc către stat după ce încasăm salariul. Ce nu intră însă în acest calcul este impozitul pe care doar unii dintre noi îl plătesc, cum ar fi cel pentru proprietate.

 În concluzie, așa cum notam anterior, abia de la data de 6 iunie începem să muncim și pentru noi, iată de ce specialistii au numit această zi Ziua Libertății Fiscale!

Suma care ajunge la stat este însă mult mai mare dacă luăm în calcul contribuțiile angajatorului, care depășesc 750 de lei pentru un salariu mediu al unui angajat. Cu tot cu ce plătește angajatul, ajungem la 54% din costul total salarial! În concluzie, cu ce mai rămane angajatul?

Și asta în condițiile în care când trebuie să mergi la medic unde trebuie să plătești, rețetele medicamentelor  se achită la rândul lor cu bani mulți, educația copiilor prin școală costă și ea destul deși se consideră că  învățământul este gratuit.

Iată de ce destui au ajuns să spună că dacă vrei să muncești pentru tine și să câștigi bani, nu trebuie să fii angajat. Conform dictonului reactualizat: ”Cine-i harnic și muncește ori e prost, ori nu gândește!”

Foarte puține din aceste plăți amintite mai sus, făcute către bugetul de stat prin intermediul instituțiilor statului se întorc în final către și în folosul nostru, al cetățeanului, beneficiind la rânul nostru de ceva anume de pe urma lor.  Rolul statului în acest context, ar fi  acela de a întoarce către noi, cât mai mult din ceea ce plătim către el. Însă dacă amintim aici situația dezastruoasă a drumurilor. a spitalelor, a  școlilor ș.a.m.d. ne dăm seama că banii noștri se duc   pe apa sâmbetei, fără să ni se justifice în vreun fel unde și de ce.

Inflația ultimilor ani face și ea ca munca noastră să fie și mai în van. Și uite așa, conform calculelor specialiștilor, de la 6 luni ne cam ducem la circa 10 luni pe an muncind pentru stat,  ca să  acoperim și inflația, pentru a plăti defecțiunile mașinii din cauza gropilor ce  zac nereparate , pentru plata facturilor la căldură și apa caldă de care foarte mulți nu beneficiază,,,

Într-un top al celor care muncesc mai mult pentru stat decât pentru ei,  românii sunt abia pe locul 21, din 28 de țări ale UE. Locuitorii din Cipru, conform acestui clasament,  sunt cei mai norocoși. Ei muncesc pentru stat doar până la finalul lunii martie.

La rândul lor britanicii au Ziua libertății fiscale pe 9 mai, în timp ce vecinii noștri, bulgari, încep să muncească pentru ei din data de18 mai! Cu trei săptămâni mai devreme decât noi!

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
7.3 ° C
7.3 °
7.3 °
65 %
4.4kmh
31 %
joi
7 °
vin
8 °
sâm
6 °
Dum
9 °
lun
12 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com