Acasă Actualitate Cât costă tona de lemne de foc, anul acesta

Cât costă tona de lemne de foc, anul acesta

1
Cât costă tona de lemne de foc, anul acesta

Temperaturile nocturne au început să scadă sub zece grade Celsius, în ultimele nopţi. Astfel, din ce în ce mai mulţi dintre giurgiuvenii care, locuind la case, se încălzesc cu lemne, au început să apeleze fie la rezervele făcute încă din vară. Unii, însă, nu au pus în aplicare zicala „iarna căruţă iar vara sanie…”, aşa că s-au trezit, în pline temperaturi de cinci – şase grade pe timpul nopţii, că trebuie să îşi cumpere lemne de foc.

Dacă prin lunile de vară, la cele şase depozite de lemne de foc de pe raza municipiului, tona de lemne se vindea şi cu 240 – 300 de lei tona, acum, în prag de toamnă, preţul acestora a ajuns şi la 350 – 400 de lei.

„Se caută, în special esenţa tare. Ca şi în anii trecuţi, acum, în perioada de vreme rece, găsim şi noi mai greu marfa, aşa că preţul creşte puţin. Anul acesta a crescut mai mult faţă de preţurile de vară, pentru că şi numărul de copaci care puteau fi tăiaţi a scăzut, dar şi cererea, după ce foarte mulţi şi-au făcut centrale proprii, a mai scăzut”, ne spunea Iulian, lucrător la unul dintre depozitele de lemne de foc din municipiu.

O altă nemulţumire a comercianţilor de lemne de foc o constituie anunţurile de pe internet, unde preţurile sunt, de multe ori, mult sub preţul pieţei.

„Au apărut tot felul de site-uri, specializate pe lemne de foc, dar şi anunţuri pe paginile de anunţuri, cum ar fi OLX sau LAJUMATE.ro. Problema cu aceste site-uri este că, de cele mai multe ori, vânzătorii nu plătesc taxe către stat, în timp ce noi, comercianţii, plătim tot felul de impozite…nu este corect!”, ne spunea acelaşi Iulian.

Dacă preţurile la comercianţii de combustibili solizi (lemne de foc sau cărbuni) sunt, aşa cum spuneam, de circa 350 – 400 de lei, pe site-urile amintite preţurile sunt în jurul a 300 de lei pentru un metru ster (aproximativ  o tonă) de lemn de foc, esenţă tare.

O variantă mai ieftină, dar foarte greu de pus în practică, pentru încălzirea peste iarnă, o constituie deşeurile de lemn. În acest caz, numai dacă clientul are „pile” pe la vreo fabrică de prelucrare a lemnului se poate achiziţiona tona de deşeu de fag la aproximativ 250 – 280 de lei.

* * *

Proiectul de legislativ de reducere a TVA pentru lemnul de foc a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari liberali, care arată că în ultimii trei ani preţul final al lemnului de foc a înregistrat creşteri foarte mari, ajungându-se la dublarea acestuia.  Potrivit iniţiatorilor proiectului, încălzirea cu lemne de foc este specifică zonelor rurale slab dezvoltate, unde veniturile familiilor sunt extrem de modeste, iar aplicarea unei cote a TVA de 19% contribuie la creşterea preţului lemnelor de foc.

”Ne aflăm, astfel, într-o situaţie absurdă, în care persoanele juridice care exploatează masă lemnoasă pentru prelucrare sau pentru construcţii beneficiază de un ansamblu de facilităţi şi deductibilităţi fiscale, în vreme ce persoanele nevoiaşe, care îşi încălzesc locuinţa cu lemn de calitate inferioară, plătesc cota standard de 19%”, arată autorii iniţiativei legislative.

Prin urmare aceştia, propun ca livrarea de lemn de foc pentru populaţie să fie încadrată în cota redusă de TVA de 5%, subliniind că impactul bugetar ar fi nesemnificativ.

La începutul lunii septembrie, Senatul a aprobat interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximul 20 cm, până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum trei ani. Dacă legea va fi adoptată şi de deputaţi, iar apoi, promulgată de preşedinte, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul de resort ar urma să reglementeze, prin ordin, procedura de stabilire a preţului pentru metrul cub, asigurarea şi vânzarea către populaţie a lemnului de foc.

(Anna Lincă)

 

1 COMENTARIU

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
1.1 °
58 %
4.6kmh
99 %
mar
2 °
mie
3 °
joi
4 °
vin
5 °
sâm
6 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com