parlament-vot2Fiecare candidat la alegerile parlamentare din 11 decembrie trebuie să plătească câte 63.000 de lei, echivalentul a 14.000 de euro, iar organizaţiile judeţene vor plăti 10 salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau senator, au decis liderii ALDE.

După cum scriu cei de la Gândul , ALDE şi-a stabilit în  weekend-ul trecut criteriile de eligibilitate pentru a ajunge pe listele partidului la alegerile parlamentare. Pe lângă „o bună pregătire profesională şi expertiză în domeniile profesionale în care au activat”, cei care doresc să candideze la un post de senator sau deputat trebuie să doneze pentru campania electorală nu mai puțin de 14.000 de euro, adică 63.000 de lei – echivalentul a 60 de salarii minime brute pe economie. Conform acelorași surse   donaţiile solicitate de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu ating practic limita maximă permisă de legea 334/2006, modificată în 2015, care prevede donaţii maxime în limita a 60 de salarii de bază, minime brute pe ţară, pentru fiecare candidat.

Organizaţiile judeţene ale ALDE vor trebui să cotizeze şi ele cu câte 2.300 euro (10.500 de lei – zece salarii) pentru fiecare persoană inclusă pe listele trimise la centru. Parlamentarii care nu dispun de suma aferentă “taxei de înscriere”, pot sta liniștiți precizează cei de la Jurnalul Național.  Majoritatea băncilor din România oferă credite de nevoi personale fără ipotecă doar în baza unei simple adeverințe de salariu, iar plafonul maxim pe piaţă este de 20.000 euro (90.000 de lei).

(Jurnal)