Cei de la Pro Sport au alcătuit de curând un inedit top cu sumele pe care le primesc cei mai valoroși arbitri de fotbal din Liga I a României, într-o lună pentru meciurile arbitrate.

Ovidiu Haţegan,de exemplu, arbitru internațional, foarte bine cotat, ce a arbitrat  partida CFR Cluj– FC FCSB,  omul trimis de UEFA să conducă jocul Sporting Lisabona – FC Barcelona, din Liga Campionilor, a câştigat 33.600 de lei  adică peste 7.300 de euro,  în cele şapte întâlniri din Liga 1 la care a fost delegat până acum.

Cu şapte meciuri arbitrate în primele 12 etape ale campionatului, Haţegan domină acest topul. Ceilalţi arbitri consacraţi din Liga 1 folosiţi intens de CCA în primele 12 etape au următorul bilanţ:

Sebastian Colţescu, Marius Avram şi Istvan Kovacs – câte 6 meciuri (fiecare a primit în conturi 28.800 de lei, echivalentul a circa 6.260 de euro), Alexandru Tudor şi George Găman – câte 4 meciuri (fiecare a încasat câte 24.000 de lei, echivalentul a circa 5.220 euro).

Baremul de arbitraj pentru un meci de Liga 1 este, în cazul unui „central“, de 4.800 de lei (echivalentul a circa 1.040 de euro).

Iată ce declara arbitrul Cristi Balaj , în acest context:  „Nu rămâi cu toţi banii. Dacă locuieşti în provincie, departe de Bucureşti, câştigi mult mai puţin decât dacă stai în Capitală“.

Totuşi, nu toţi aceşti bani rămân în puşculiţa arbitrilor, care îşi achită pe cont propriu cheltuielile de drum, masă şi cazare, explică fostul arbitru Cristi Balaj, şeful AJF Maramureş. „Din banii ăştia achit vitaminizarea, antrenorul personal, hrana, echipamentul, transportul la meci, cazarea. Eu, de exemplu, rămâneam cu aproximativ 1.000 de euro pe lună din toţi banii încasaţi, pe vremea când eram arbitru. Depinde, însă, de locul de unde este arbitrul respectiv. Pentru că eu, care veneam la meciuri de la Baia Mare, cheltuiam mai mult decât un altul care stătea, de exemplu, la Bucureşti sau Ploieşti. Pentru un meci Concordia Chiajna – FC Voluntari, un arbitru din Bucureşti iese din casă, ia un taxi, ajunge la meci, arbitrează, se schimbă şi pleacă acasă la fel cum a venit. Îl costă doar taxiul. Pe când un altul venit de la Alba Iulia, Baia Mare sau Suceava plăteşte, poate, avionul şi o noapte sau două de cazare ca să arbitreze un derby în Bucureşti. Cei de la Comisia Centrală a Arbitrilor îmi făceau socoteala că vin cu maşina de la Baia Mare. Lucrul ăsta nu e posibil întotdeauna şi nici de dorit, pentru că ajungi la Bucureşti frânt de oboseală şi, apoi, trebuie să te refaci şi să te concentrezi pentru un meci care poate fi foarte solicitant“, a mai explicat Balaj pentru ProSport.

(Jurnal)