Începând din această săptămână, Carmen Miron Urîtu s-a întors ca director executiv al APIA Giurgiu, după o detașare la Direcția pentru Agricultură a județului Teleorman (DAJ) ce a avut loc în august 2020.
Mai întâi am plecat în APIA Central pe post de director de Direcție, unde am stat câteva luni, după care am fost detașată pentru o lună în Minister – ne-a spus directoarea Carmen Miron, răspunzând în acest fel solicitării noastre de a afla care a fost contextul în care a ajuns în Teleorman.
Am ajuns detașată la DAJ Teleorman mai întâi pentru o lună, după care mi s-a prelungit termenul. Și uite că la acest moment s-a încheiat termenul de detașare, iar eu nu mi-am mai dat acceptul de a mi se prelungi această detașare, revenind pe postul de director executiv la APIA, ocupat în urma unui concurs, încă din anul 2006.
Pot spune că am înființat instituția asta însă nu am apucat niciodată să o conduc după ce am pus-o la punct… Și uite cum, în acest an, cred că fac deja vreo 15 ani de când sunt numai în APIA – ne declara, cu vădită emoție, directorul instituției.
Întrebată care va fi primul lucru pe care îl va aborda după revenirea sa ca director al APIA Giurgiu, Carmen Miron ne-a spus: În momentul de față avem 11.630 de cereri ce sunt în control administrativ, urmând ca ele să fie verificate, după care va veni plata subvențiilor , în avans, în luna octombrie, plata finală urmând a fi achitată în luna decembrie. N-aș putea să vă spun prea multe lucruri însă în acest moment căci am venit doar de câteva zile…
La acest moment se verifică totodată microgranturile, în număr de 154, numai unul fiind respins, urmând ca cele 153 aprobate să fie reverificate.
Referindu-se la instituția pe care o va conduce în următoarea perioadă, Carmen Miron ne-a spus:
Eu sper să recreez o echipă care să fie permanent în sprijinul fermierului, în așa fel încât fermierii să considere că ei sunt partenerii noștri. Așa cred eu că trebuie să funcționăm… Parteneri nu înseamnă după părerea mea că nu îi impui reguli celuilalt. Îi impui reguli pe care însă va trebui să le respectăm împreună și unii și ceilalți – preciza directorul executiv al APIA Giurgiu.
Odată cu plecarea de la Teleorman a fost prima dată, în lungul șir al detașărilorr mele, când am avut ocazia să îmi iau la revedere de la colegi. Am trăit un moment extrem de emoționant. A fost lecția vieții mele! Nu am crezut că niște oameni pot plânge că plec. De atunci mă tot sună primarii de acolo și mă întreabă când mă întorc . Am avut o relație extrem de caldă cu ei… Mă bucur, în același timp, că la plecare, unul dintre directorii din Minister m-a felicitat spunându-mi că am ridicat instituția… Că Direcția a devenit vizibilă după ce mi-am început eu activitatea acolo. Ce poate fi mai frumos pentru cineva care își iubește profesia decât regretul oamenilor care l-au cunoscut că nu îl vor mai avea în preajmă, că nu vor mai putea relaționa cu el, la fel de des ca până atunci…
Ne-am despărțit de gazda noastră nu înainte de a-i smulge promisiunea că în scurt timp ne vom reîntâlni pentru a întregi interviul luat cu ocazia reîntoarcerii sale, când veți afla cum a optat Carmen Miron Urîtu pentru cariera de specialist în agricultură, care i-au fost opțiunile în cei 5 ani petrecuți departe de casă și de APIA Giurgiu și câte ceva despre oamenii pe care i-a cunoscut în tot acest timp și mai ales despre ce îți poate rezerva de multe ori viața atunci când nici nu te aștepți…