Care sunt primele măsuri luate în cazul balastierei care a lăsat în comuna Ulmi, un întreg sat, fără apă în fântâni. Proprietarul exploatației este NAȘUL lui Niculae Bădălău!

0
278

   Urmare a apariției în mass-media a reportajului cu privire la exploatarea de agregate minerale în zona Bolintin Deal de către un operator economic, activitate prin care a fost afectată pânza freatică a cetățenilor din zonă, lăsându-i fără apă în fântâni, în data de 11.08.2022 a fost organizată o acțiune comună (I.P.J. Giurgiu – Serviciul de investigare a Criminalității Economice, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu, Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu).

După cum precizează într-un comunicat remis redacției noastre, de către Instituția Prefectului Giurgiu, cităm:… încă de la debutul perioadei în care a fost declarată secetă, Instituția Prefectului – județul Giurgiu a monitorizat situația furnizării de apă potabilă la nivelul fiecărei comune din județ, prin faptul că primarilor li s-a solicitat ca în fiecare zi de luni a săptămânii să informeze oficial dacă întâmpină probleme în acest sens.

Rezultatul acțiunii comune din data de 11.08.2022, ne-a fost trimis ieri, 11 august, după amiază, la redacție de către Biroul de Presă al Instituției Prefectului, pe care l-am dat imediat publicității. Conform acestuia, cităm ” I.P.J. Giurgiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – a procedat la ridicarea de documente in vederea verificării legalității activității economice desfășurate de către SC SOUTH LAND INVEST SRL”.

La rândul ei, cităm: ” Garda de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu  a solicitat operatorului economic punerea la dispoziție a autorizației de mediu și a altor documente aferente, care vor fi analizate, iar în situația în care se vor constata neconformități, vor fi aplicate sancțiunile prevăzute de legislația de mediu în vigoare, în termenul legal.

La rândul lui Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu a dispus încetarea activității societății menționate și va începe monitorizarea nivelului apei din fântânile cetățenilor.

De precizat că satul Moşteni, comuna Ulmi, din judeţul Giurgiu nu este racordat la o reţea centralizată de apă, ea având  numai puţuri cu hidrofor sau fântâni care sunt secate de luni bune.

Localnicii susţin, așa cum relatam în ediția anterioară a cotidianului,  că au rămas fără apă din cauza unei balastiere din apropierea localităţii care  are o adâncime de peste zece metri.

Contactat de jurnaliștii de la G media pentru a le oferi un punct de vedere, proprietarul balastierei Ioannis Kassianos, fără a da prea multe explicaţii, s-a limitat în a transmite că localnicii care se plâng că au rămas fără apă nu ar tebui să o facă având în vedere ca ”el a făcut oamenilor cadou 150 de puţuri de 20 de metri (?!)

Locuitorii zonei mai susţin că până acum, deşi au făcut nenumărate plângeri către autorităţi, niciuna nu a reacționat pentru rezolvarea situației. Acest lucru contrazice declarația Instituției Prefectului Giurgiu din comunicatul de presă primit de presa locală, conform căruia Prefectura Giurgiu nu ar fi primit niciun fel de solicitare în acest caz din partea nimănui. Întrebarea este unde or fi ajuns petițiile? Sau acești oameni mint?

Mai mult decât atât, locuitorii din Moșteni susţin că nici Primăria Ulmi nu îi susţine.  Jurnaliștii ziarului amintit susțin că au dorit să obțină un punct de vedere de la primarul localităţii Ulmi, însă acesta nu a fost de găsit.

Ițele acestui caz  se încâlcesc parcă și mai tare atunci când aflăm aflăt ( tot de la jurnaliștii G media) că de fapt , cităm: Proprietarul balastierei, Ioannis Kassianos, ar fi naşul de cununie (nunta de argint) al politicianului PSD Niculae Bădălău. Între timp, relaţiile dintre cei doi s-ar fi deteriorat. Totul a culminat cu o scrisoare deschisă din partea afaceristului grec care i-a adus mai multe acuzaţii „finului” în momentul în care acesta trebuia să primească girul Parlamentului pentru Curtea de Conturi a României.

O nouă dovadă că atunci când politica își vâră coada într-o anume situație, ca cea de la Moșteni din comuna Ulmi, nici tămâia nu-i mai vine de hac!

Reținem totodată comentariul unui cititor care se întreba retoric:        Dar cum au obținut toate autorizațiile ? Cum au funcționat atâția ani ? (…)

Păi la ora la care ”nașul” înființa balastiera, la Ulmi, ”finul ” era cel mai puternic om din județul Giurgiu – explică altcineva pe același mediu de socializare…

Promitem că nu ne vom opri aici și că vă vom ține în continuare  la curent cu urmările acestei situații extrem de greu de suportat de către locuitorii satului Moșteni care – până la soluționarea cazului – vor continua să sufere de sete și de umilința la care îi supun atât afaceriști locali cât și autoritățile locale, după cum declarau cetățenii zonei.

(Florian Tincu)

 

Foto: youtoobe