Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de construcțiile impunătoare. Timp de sute de ani, civilizațiile din întreaga lume au construit cetăți, situri, monumente și alte structuri care și în zilele noastre stârnesc uimire.

Odată cu trecerea timpului, din cauza cutremurelor, incendiilor, inundațiilor și altor mari catastrofe naturale, aceste structuri au devenit niște ruine sau au fost complet distruse.

Din fericire, în ultimii ani, câteva dintre aceste structuri au fost selectate ca fiind cele 7 minuni ale lumii moderne sunt: Marele Zid Chinezesc (China), Colosseumul de la Roma (Italia), Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania), Palatul Taj Mahal (India), Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru) și Piramida Chichén Itzá (Mexic).

De asemenea, pe listă a fost adăugată și Marea Piramidă din Gizeh, care a primit statutul onorific.

Marele Zid Chinezesc

A fost construit timp de 1800 de ani, din 220 î.Hr. până în 1644 d.Hr., de mai mulți împărați și dinastii cu scopul de a proteja împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei, precum și a turcilor și mongolilor. Marele Zid Chinezesc are o lungime de 6.700 de kilometri, este construit din piatră și pământ, iar înălțimea medie este de opt metri. Zidul este realizat din mai multe ziduri suprapuse unul peste altul, iar lungimea combinată a acestora este de 21.196 de kilometri. Cel mai bine conservată porțiune a zidului se desfășoară de la est la vest, din provincia Liaoning până în provincia Gansu. Zidul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 1987.

Colosseumul din Roma

Cunoscut în trecut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, după numele familiei împăratului Vespasian, Colosseumul este singura construcție europeană inclusă pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne.

Construcția amfiteatrului din capitala Romei a fost inițiată în anul 72 d.Hr. de către împăratul Vespasian și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. de către succesorul acestuia, Titus. Domițian, un alt împărat al dinastiei flaviene, a adus ulterior unele modificări Colosseumului.

În trecut, în Colosseum aveau loc bătălii între gladiatori, între oameni și animale, precum și execuții publice, timp de patru secole.
Daunele provocate de cutremure și exploatarea materialelor Colosseumului au făcut ca actuala structură să reprezinte doar o treime din structura originală. Chiar și așa, astăzi este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Europa.

Obiectivul arheologic de la Petra

Poreclit Orașul Trandafirilor datorită culorii roșiatice a pietrei în care este sculptat, orașul Petra este cea mai de preț comoară a Iordaniei. A fost construit de nabatieni, o populație arabă care a trăit în valea Wadi Musa mai bine de 400 de ani până să fie cuceriți de Imperiul Roman, în anul 106 d.Hr.

Descris de UNESCO drept „una dintre cele mai prețioase proprietăți culturale ale patrimoniului cultural al omului”, Petra are o imensă valoare arheologică, istorică și arhitecturală. În ultimii ani, numărul turiștilor care vizitează Petra a scăzut din cauza instabilității politice din Orientul Mijlociu.

Palatul Taj Mahal

Denumit și Palatul lui Taj, templul de la Taj Mahal se află în orașul istoric Agra, fiind cel mai grandios monument de pe teritoriul Indiei.

Palatul este renumit atât pentru valoarea sa istorică, cât și pentru povestea de iubire dintre împăratul moghul Khurram, supranumit Shah Jahan, și soția acestuia, Mumtaz Mahal. Se spune că împăratul și-a iubit soția atât de mult încât a construit Taj Mahal după moartea ei ca o dovadă a iubirii sale.

Templul adăpostește mormântul lui Mumtaz Mahal. A fost nevoie de aproximativ 20.000 de muncitori și de 16 ani pentru a ridica palatul Taj Mahal, care a fost finalizat în anul 1648. Palatul este decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian.

Legenda spune că, după finalizarea lucrărilor, împăratul Khurram a ordonat ca arhitectului principal, turcul  Ustad Isa, să-i fie tăiată mâna dreaptă pentru ca acesta să nu mai poată proiecta vreodată un palat precum Taj Mahal.

Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro

Faimoasa și impunătoarea statuie are o înălțime de 38 de metri cu tot cu soclu și este situată deasupra orașului Rio de Janeiro, pe Muntele Corcovado, la o altitudine de 710 metri. Inaugurată în anul 1931, statuia a fost comandată de Biserica Catolică la începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care peste 90% dintre brazilieni erau catolici.

Monumentul, care în limba portugheză este denumit „Cristo Redentor”, cântărește 1.145 de tone, iar anvergura brațelor lui Iisus Mântuitorul măsoară 28 de metri. De aceea, statuia a fost realizată din beton armat, fiind considerată cea mai mare sculptură Art Deco din lume.

Primele schițe au fost realizate de Carlos Oswald, care și l-a imaginat pe Iisus Hristos purtând o cruce și ținând un glob, stând pe un piedestal ce simboliza lumea.

Statuia a fost realizată de sculptorul francez Paul Landowski, în timp ce chipul lui Iisus a fost sculptat de românul Gheorghe Leonida.

Costul total al monumentului a fost de 250.000 de dolari, bani strânși din donațiile brazilienilor și ale cetățenilor din țările vecine.

Ruinele incașe de la Machu Picchu

Ruinele incașe sunt situate în regiunea Cusco din districtul Machu Picchu (Peru), pe versantul estic al Munților Anzi, la o altitudine de 2.430 de metri.

Majoritatea arheologilor sunt de părere că Machu Picchu a fost construit ca moșie de împăratul incaș Pachacuti Inca Yupanqui, în jurul anului 1450.

Adesea denumit în mod eronat „Orașul pierdut al incașilor”, este cea mai familiară icoană a civilizației incașe. Situl s-a dezvoltat ca oraș, dar a fost abandonat un secol mai târziu, în anul 1532, când a fost cucerit de spanioli.

Orașul a rămas în mare parte necunoscut pentru restul lumii până la descoperirea sa de către exploratorul american Hiram Bingham. O teorie mai nouă sugerează faptul că Machu Picchu ar fi putut fi etapa finală a unui vechi traseu de pelerinaj al poporului incaș.

Arhitectura a fost integrată în terenul natural, zidurile și terasele sale lustruite în stâncă. Cele trei structuri principale ale sale sunt Intihuatana, Templul Soarelui și Camera celor Trei Ferestre.

Majoritatea clădirilor periferice au fost reconstruite pentru a le oferi turiștilor o idee mai bună despre cum au apărut inițial. Astăzi, la ruinele de la Machu Picchu se ajunge fie prin drumeții pe traseul incaș din Munții Anzi, fie cu trenul. Pentru a conserva mai bine ruinele, guvernul peruvian a limitat accesul turiștilor în sit.

Piramida Chichén Itzá

Situat în Peninsula Yucatan din Mexic, situl arheologic precolumbian Chichén Itzá este renumit pentru piramida sa masivă, păstrată în mare măsură în centrul său. Se crede că Chichén Itzá a fost unul dintre marile orașe ale vechii civilizații Maya, care a devenit în cele din urmă parte a civilizației Maya-Toltec.

Acesta a înflorit până în jurul anului 1200 d.Hr., iar mai târziu a aderat la o alianță politică cu orașele Mayapán și Uxmal. Templul lui Kukulkan din Chichén Itzá este o adevărată minune arheologică bazată pe astronomia maya.

Are 365 de trepte care semnifică fiecare zi a anului: pe fiecare dintre cele patru laturi există 91 de trepte, iar platforma din partea superioară reprezintă cea de-a 365-a treaptă.

Situl găzduiește și un observator vechi sofisticat, care prezintă cunoștințele astronomice avansate excelente pe care le deținea poporul maya. Chichén Itzá a fost abandonat în anii 1400.

(Jurnal)